Firma kurierska naliczyła dodatkowe opłaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edi_dur

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam
Za pośrednictwem tanieprzesylkikurierskie.pl zamówiłem transport trzech przesyłek FedEx'em. W zleceniu odbioru wskazana była przeze mnie data piątkowa. Kurier z nie znanych mi powodów nie stawił się w piątek. Przyjechał po paczki w sobotę. Paczki do odbioru dla kuriera zostawiam zawsze w jednym miejscu. To nie była pierwsze takie zamówienie. Kurier przyjechał i odebrał je w dogodnym dla siebie terminie. Nie byłem przy tym obecny. Paczki dotarły szczęśliwie do odbiorcy. Jednak to nie był koniec. Jakież było moje zdziwienie, gdy moje konto w tanieprzesylkikurierskie.pl zostało obciążone suma 150zl (3 x 50zl). Powód - odbiór paczek w sobotę. Złożyłem reklamację 4.12.2023, dziś otrzymałem odpowiedź od pośrednika tanieprzesylkikurierskie.pl, że FedEx jeszcze nie rozpatrzył mojej reklamacji.

W mojej opinii ta usługa została wykonana nie zgodnie z umową / zleceniem.

Mam pytanie.
Czy zasadnym jest pobieranie dodatkowej opłaty za nie zamawiane, lecz wykonane usługi tj. odbiór paczki w sobotę?
Jakie przepisy to regulują?

Pozdrawiam
Edmund

edi_dur napisał:
Witam
Za pośrednictwem tanieprzesylkikurierskie.pl zamówiłem transport trzech przesyłek FedEx'em. W zleceniu odbioru wskazana była przeze mnie data piątkowa.

Masz dowód na zlecenie odbioru w dniu standardowej i już opłaconej usługi?
Nie zlecałeś odbioru ekstra płatnego?

Jeżeli 1 - tak, 2 - nie to pogonić na drzewo.

W takich firemkach brokerskich zmienia się konta jak rękawiczki i nie wpłaca za dużo na raz, unikając płatności za pobraniem, by nie było z czego blokować.

Chcą, niech idą do sądu.

Z pewnych względów nie mogłem postąpić tak jak zaproponował Student Wro

Sprawa reklamacji ciąg dalszy.

Odpowiedzi na moja reklamację złożoną 4.12.23 nie otrzymałem. W związku z tym dnia 16.01.2024 powołując się na:
Dziennika Ustaw nr 38, Rozporządzenie Ministra Transportu i Budownictwa z dnia 24 lutego 2006r pozycja 266 w sprawie ustalania stanu przesyłek oraz postępowania reklamacyjnego
- § 6.1 mówi, cyt. "Odpowiedź na reklamację powinna być udzielona niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia przyjęcia reklamacji przez przewoźnika"
- § 10 mówi, cyt. "Nieudzielenie przez przewoźnika odpowiedzi na reklamację w wymaganym terminie skutkuje uwzględnieniem reklamacji."

wezwałem do zapłaty firmę tanieprzesylkikurierskie.pl

Dziś otrzymałem wiadomość, że "... bla bla bla zgodnie z art. 75 Prawa Przewozowego i rozporządzeniem Ministra Transportu i Budownictwa, okres rozpatrzenia reklamacji może przekroczyć 30 dni, ale nie dłużej niż 90 dni."

Jedynie w punkcie 2 art. 75 Prawa Przewozowego znalazłem wzmiankę o okresie 3 miesięcy ->
"2. Reklamacje lub wezwanie do zapłaty uważa się za bezskuteczne, jeżeli dłużnik nie zapłacił dochodzonych należności w terminie 3 miesięcy od dnia doręczenia reklamacji lub wezwania do zapłaty."

Czy faktycznie na podstawie art. 75 Prawa Przewozowego firma przewozowa ma czas 90 dni na odpowiedź na reklamację?
Jeżeli tak to jak się to ma do ->
Dziennika Ustaw nr 38, Rozporządzenie Ministra Transportu i Budownictwa z dnia 24 lutego 2006r pozycja 266 w sprawie ustalania stanu przesyłek oraz postępowania reklamacyjnego § 6.1

Ja to rozumiem tak - w związku z brakiem odpowiedzi w terminie 30 dni moja reklamacja automatycznie jest uwzględniona. Muszę jednak odczekać 3 miesiące od daty złożenia reklamacji by stała się bezskuteczna. Wtedy tryb reklamacyjny przewidziany w ustawie jest wyczerpany i mogę kierować sprawę do sądu. Tak?

dzięki za pomoc

Ostatnia edycja:
Powrót