Firma leasingowa - zmuszanie do polisy na 10 dni przed terminem

• Autor wątku Autor wątku kristobaldo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kristobaldo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie,
Czy można się skutecznie odwołać od przymusowego zakupu polisy AC/OC dokonanego przez leasingodawcę "w moim" imieniu przez ***? Oczywiście absurdalnie drogiej.

Firma leasingowa informuje w czeluściach panelu klienta on-line, że wymaga na 10 dni przed upływem terminu aktualnej polisy, by przesłać im dowód zawarcia przez leasingobiorcę nowej polisy AC/OC, w innym razie oni zakupią ją, łaskawcy, w imieniu klienta na nowy okres. No i mnie złapali, bo mam jeszcze tydzień do końca terminu, nieświadomy kataklizmu.
Auto warte 12.000 zł, wybrana polisa OC/AC od leasingodawcy za 7500 zł... Kiepski żart.

Moje pytanie - jak na początku - czy można obalić ten przymusowy zakup, przedstawiając własną polisę? Czy argumentem mogą być terminy ustawowe dot. zawierania i odnawiania polis komunikacyjnych?

Z góry dziękuję, może ktoś już się z tym zetknął?

Pozdrawiam,
Kristobaldo

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Tak, dokładnie, firma powołuje się na swój regulamin i właśnie o to chciałem zapytać, czy taki zapis w regulaminie jest do podważenia? Czy nie da się tego potraktować jako klauzulę niedozwoloną? Sklepy internetowe też miewają przecież różne fantazje w regulaminach, które stoją często w sprzeczności do przepisów prawa.

Do tej pory rok po roku szło dobrze, przychodziła oferta polisy, droga ale akceptowalna, aż tu nagle 100% zwyżka. I nie, nie rozbiłem im ostatnio 10 mercedesów ;)

Nie jesteś nawet konsumentem więc tym bardziej ciężko. Obowiązuje cię umowa/regulamin której treść zaakceptowałes.

Dura lex... Dziękuję, pozdrawiam, zamykam wątek.

Powrót