Firma nieaktywna a status bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku Maniek034
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maniek034

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Witam forumowiczów,

Czy mogę ubiegać się o dotację na własną działalność gospodarczą, będąc bezrobotnym i mając firmę (status nieaktywna) od 5 miesięcy. I nigdy wcześniej aktywna nie była.

Poniżej przedstawiam całą sytuację.

Rozważam otwarcie własnej działalności gospodarczej, jej przedmiotem będą ubezpieczenia, co wiążę się z (bez zagłębiania w szczegóły) długim czasem oczekiwania, zanim będę mógł zacząć je sprzedawać.

Przykład: Styczeń otwieram dg; mija 5 miesięcy; czerwiec mogę zacząć sprzedawać ubezpieczenia.
I nie jest to bardzo przerażające, gdy np. pracuje się na etacie i przez cały czas otrzymuje się dochód.

Natomiast chciałbym na to spojrzeć z pozycji osoby bezrobotnej, dostającej dotację na własną działalność. Jak wiadomo, po otrzymaniu dotacji przez rok należy prowadzić działalność i nie podejmować innej formy zatrudnienia. Co wiąże się z tym, że: styczeń dostaję dotację i otwieram firmę; mija 5 miesięcy i w tym czasie nie pracuję oraz nie mam dochodu; czerwiec mogę zacząć sprzedawać ubezpieczenia.

Jedyną opcją jaka mi przychodzi do głowy to założenie firmy (aby uzyskać nip i regon) lecz nie aktywowanie jej przez pierwsze 5 miesięcy. Następnie po zdaniu egzaminów KNF na agenta, wnioskować o dotacje na otwarcie dg.

Proszę o poradę, może ktoś się spotkał z takim przypadkiem i wie jak najlepiej z tego wybrnąć.

Pozdrawiam

Maniek034 napisał:
Czy mogę ubiegać się o dotację na własną działalność gospodarczą, będąc bezrobotnym i mając firmę (status nieaktywna) od 5 miesięcy. I nigdy wcześniej aktywna nie była.

Nie ma takiej możliwości. Zgodnie z rozporządzeniem składa się oświadczenie o nieposiadaniu wpisu do ewidencji działalności gospodarczej.

Powrót