Firma odmawia dosłania brakującego towaru.

• Autor wątku Autor wątku Ambrok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ambrok

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam Państwa,

5 grudnia 2016 zakupiłem od firmy na portalu allegro kilka przedmiotów(różne aukcje).
Sprzedawca wysłał przesyłkę ale bez jednego przedmiotu - w paczce zamieścił informację o jej braku w magazynie i prośbę o podanie nr. konta bankowego do zwrotu pieniędzy za ów towar.
Napisałem maila iż nie chcę zwrotu pieniędzy tylko proszę o dosłanie brakującego przedmiotu gdy będzie już dostępny.
13 grudnia towar jest już dostępny, dzień później sprzedawca pyta o adres do wysyłki.
27 grudnia informuję sprzedawcę iż nadal nie otrzymałem towaru, a na kilkukrotną prośbę o numer listu przewozowego dostaję różne wymijające odpowiedzi.
2 stycznia sprzedawca rzekomo składa reklamację na poczcie polskiej w sprawie zaginionej przesyłki, prosi o 10dni na wyjaśnienie sprawy.
12 stycznia informuję sprzedawcę iż minął w.w. termin i cyt. "po raz ostatni wzywam Państwa do wywiązania się z
zawartej umowy i dostarczenia zakupionych przedmiotów (...) w nieprzekraczalnym terminie 7 dni od daty niniejszego maila."
I od tego dnia zaczyna się mailowy ping-pong ze sprzedawcą: ja domagam się wydania rzeczy a sprzedawca chce mi zwrócić pieniądze za nią. Dodam że towar jest cały czas dostępny i sprzedawca posiada go na stanie.

Czy w takiej sytuacji:
1.) mogę wnieść do sądu pozew o wydanie rzeczy i czy będzie on skuteczny?
2.) czy zgodnie z Art. 535 KC jako iż zapłaciłem za towar oraz wysyłkę to prawo własności automatycznie przeszło na mnie?
3.) mniemam iż firma nie chcę dosłać towaru aby nie ponosić dodatkowych kosztów przesyłki - czy w przypadku zwrotu pieniędzy za brakujący towar, sprzedawca jest zobowiązany do zwrotu kosztów wysyłki?

Dodam że brakujący towar jest tym najważniejszym dla mnie, a pozostałe przedmioty zakupiłem "przy okazji".

Jakieś pomysły jak najszybciej można odzyskać towar?

Powrót