Firma oferująca kursy internetowe - zaplecze prawne

• Autor wątku Autor wątku justynan9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justynan9

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam!
Czy firma, która chce oferować kursy (z certyfikatami) do zakupu w swoim własnym sklepie/serwisie internetowym, powinna mieć jakieś konkretne zaplecze prawne?
Chodzi mi głównie o to, czy każdy (nawet osoba prowadząca indywidualną działalność gospodarczą) może prowadzić taką firmę?
Czy oprócz dopisania sobie odpowiednich PKD firma powinna jeszcze się gdzieś zgłosić lub dokonać wpisu do jakiejś instytucji związanej z tą konkretną działalnością (nie chodzi mi tu o instytucje, w których każdy sklep musi się zarejestrować, jak np. GIODO)?
Zaznaczam, że nie chodzi mi tutaj o firmy typu: szkolenie odbywa się 'na żywo' w jakimś konkretnym lokalu firmowym. Jest to tylko i wyłącznie oferta internetowa na zasadzie:
- klient zakupuje kurs przez stronę internetową i dokonuje płatności,
- firma wysyła kurierem treść kursu (np. na płycie DVD lub w formie papierowej) oraz imienny certyfikat ukończenia kursu.
Będę wdzięczna za wszelkie informacje w tym temacie.
Pozdrawiam!

jeśli firma ma tylko i wyłącznie prowadzić sprzedaż wysyłkową i nie prowadzić faktycznie żadnych szkoleń, to co tak naprawdę "certyfikuje" wspomniany "certyfikat ukończenia kursu"?

Pieczątka oraz podpis?

Jest kilka tego rodzaju firm - oferujących takie kursy - w naszym polskim Internecie. Niestety, regulaminy mają tak popisane, że ciężko się dowiedzieć jak firma się dokładnie nazywa, a co dopiero jaki mają NIP, itp. (w tym również jakie jest ich zaplecze prawne).

Dlatego mnie to zastanawia.

Mają tanie kursy i - jak wspomniałam - mało o nich informacji.

Wie Pan może czy taka firma musi coś jeszcze gdzieś zgłosić oprócz dopisania odpowiednich PKD?

Zgodnie z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej (2.07.2004) szkolenia nie wymagają licencji, zezwoleń lub nawet wpisów. Chyba należy się zgłosić do Urzędu Pracy, jeśli chce się podjąć współpracę i mieć dofinansowania z UE, ale tego na 100 procent nie wiem.
Jeśli chce się wydawać specyficzne certyfikaty trzeba być zrzeszonym w stowarzyszeniach lub innych organizacjach dających takie prawa i często też samemu trzeba mieć zaliczone odpowiednie certyfikaty. Ale generalnie aby przeprowadzić szkolenie z np. podstaw przedsiębiorczości czy handlu w internecie nie kończące się nadaniem oficjalnych uprawnień, nie potrzeba dodatkowych uprawnień.
Zawsze może Pani wydać dyplom świadczący o tym, że dana persona brała udział w szkoleniu.
Nie ręczę w 100 procentach za te informacje. Zostały znalezione w internecie, bo ja też szukam więcej informacji na ten temat.

Powrót