Firma pośrednicząca w wysyłkach kurierskich nie uregulowana płatności pobraniowych

• Autor wątku Autor wątku muadeep
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

muadeep

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

Jestem wlascicielem firmy - wlasna dzialalnosc gospodarcza.
Od kilku lat wspolpracuje z firma posredniczaca w wysylkach UPS.
Przez pierwsze lata nie bylo zadnego problemu.
Niestety po rozliczeniu roku 2012 okazalo sie ze posrednik nie wyplacal nam niektorych pobran od kupujacych. Łącznie nazbieralo sie tego w miesiacach 06-12.2012 blisko 25 tys. zł
90% pobran doszlo do nas bez zadnego problemu, lecz regularnie co kilka pobrań jedno "ginelo".
Skontaktowalem sie z posrednikiem droga mailowa oraz telefoniczna w celu wyjasnienia sprawy.
Mimo wielu obietnic typu: "juz robie przelew", "oczywiscie ma Pan racje", "jutro robie przelew od samego rana" itp .... po dzis dzien udalo mi sie sciagnac jedynie 3200 zl.

Przelewy wygladaja nastepujaca:
Pobranie: numer listu przewozowego (lub kilka numerow w jednym przelewie), takze weryfikacja brakujacych przelewow jest bardzo prosta.

Prodecudra wysylki paczki pobraniowej:
a)Poprzez portal internetowy UPS nadajemy paczke, drukujemy list przewozowy, zaznaczamy opcje pobranie.
b)Paczka nastepnego dnia dociera do klienta, ktory kurierowi wyplaca wysokosc pobieranej kwoty.
c)UPS przelewa pieniadze do posrednika (w ciagu max 96h od pobrania pieniedzy)
d) posrednik przelewa pieniadze do mnie (przynajmniej powinien)

W jaki sposob mozna sciagnac brakujace naleznosci na drodze prawnej, gdyz przyznam szczerze ze juz nie wierze w kolejne "jutro" ...

Prosze o pomoc.

Proszę wysłać wezwanie do zapłaty poleconym za potwierdzeniem odbioru

Powrót