Firma pożyczkowa łamie przepisy Giodo

• Autor wątku Autor wątku JolaKrk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JolaKrk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Od dłuższego czasu procesuję się z firmą udzielającą pożyczki. Powód jest tutaj nieistotny. Firma ta wysłała do sądu pismo, w którym opublikowała wykaz listów poleconych z dokładnymi danymi adresowymi swoich dłużników, w tym m. in. moim adresem. Zwróciłam się do Giodo, czy została naruszona ustawa o ochronie danych osobowych.

W odpowiedzi otrzymałam pismo, w którym poproszono mnie o uzupełnienie braków formalnych:

§ 1. W przypadku naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych Generalny Inspektor z urzędu lub na wniosek osoby zainteresowanej, w drodze decyzji administracyjnej, nakazuje przywrócenie stanu zgodnego z prawem, a w szczególności:
1) usunięcie uchybień;
2) uzupełnienie, uaktualnienie, sprostowanie, udostępnienie lub nieudostępnienie danych osobowych;
3) zastosowanie dodatkowych środków zabezpieczających zgromadzone dane osobowe;
4) wstrzymanie przekazywania danych osobowych do państwa trzeciego;
5) zabezpieczenie danych lub przekazanie ich innym podmiotom;
6) usunięcie danych osobowych.

W związku z powyższym do usunięcia jakich konkretnie braków zostałam wezwana ?

Chciałabym, aby ta firma poniosła konsekwencje za swoje działania.

Krótkie info ode mnie:

Firma A przekazała dane osobowe X firmie marketingowej (pomimo nie udzielenia zgody na formularzu).

Po skardze firma A rżnęła "głupa", że nie wie o co chodzi.

Skarga zgłoszona do GIODO skończyła się na niczym. Szkoda było czasu i pieniędzy. Po około pół roku przyszła odpowiedź od w/w instytucji.

Tak myślałam, bo GIODO powinno wszcząć z urzędu postępowanie wyjaśniające, a nie wzywać mnie o wyjaśnienie czego od nich chcę

Powrót