Firma projektująca strony internetowe

• Autor wątku Autor wątku LS-POLISH
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LS-POLISH

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Chciał bym założyć swoją firmę która robi strony internetowe o grach i je sprzedaje, i mam pytanie czy trzeba taką firmę rejestrować by nie mieć kłopotów z prawem?

Masz zamiar zrobić z tworzenia stron regularną i zaplanowaną działalność, która będzie Ci przynosić stały dochód czy machniesz stronkę raz na jakiś czas ?

Pozdrawiam :cool:

Jak już założysz działalność (z VATem lub bez i z ZUSem) to będzie ok - nie trzeba tego dodatkowo rejestrować.

a jeśli bym zrobił taki serwis i bym nic nie rejestrował nic nie zrobił po prostu zrobiłem serwis, to co by się stało? By były jakieś kłopoty z policją?

LS-POLISH napisał:
a jeśli bym zrobił taki serwis i bym nic nie rejestrował nic nie zrobił po prostu zrobiłem serwis, to co by się stało?
nic, pod warunkiem, że wykonałbyś go w ramach umowy o dzieło z przeniesieniem majątkowych praw autorskich na zamawiającego lub udzieleniem licencji na korzystanie z dzieła przez zamawiającego. Mógłbyś nawet wystawić fakturę VAT. Ale też musiałbyś odprowadzić podatek od otrzymanego wynagrodzenia w ramach rozliczenia rocznego PIT-u. Zaliczki wpłaca zamawiający (jeśli jest firmą) lub ty, jeśli zamawiający to osoba fizyczna. Dodatkowo masz 50% koszt uzyskania przychodu w takiej sytuacji.
Poszukaj w 'Archiwum' - tu lub w dziale 'Nowe technologie', ewentualnie opcją 'Szukaj' - było już szczegółowo o podobnych klimatach.
By były jakieś kłopoty z policją?
tak, gdybyś nie zapłacił podatku, a US by się z tego powodu strasznie zdenerwował... zresztą, ostatnio to nawet CBA się za takie sprawy bierze... :D

Jeśli nie jesteś jeszcze pełnoletni to nie możesz założyć firmy...

Powrót