firma raport

• Autor wątku Autor wątku bercikx25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bercikx25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam jestem nowy.mam pytanie dot firmy windykacyjnej RAPORT.zauważyłem ostatnio że firma umieściła moje dość dokładne dane(miejscowość ulica imię nazwisko oprucz nr.domu)na stronie handeldlugami.pl moje pytanie jest takie:czy taka firma jak raport może zamieścić moje dane na takiej stronie sądze że dane są dość dokładne i niewiem czy mogą coś takiego robić.proszę o pomoc

wszyscy na forum twierdzą, że tak - GIODO w jednej sprawie to potwierdziła
warunek ma to być oferta handlowa sprzedaży długu....

Teraz masz dwa/trzy wyjścia jak sprawdzisz czego dotyczy dług i czy faktycznie jesteś dłużnikiem:
- zapłacić dług i usuną dane /ja bym tego nie robił bo to woda na młyn takich firm/
- poprosić kolegę żeby złożył ofertę zakupu długu za 10% wartości i zobaczyć co się stanie
- jeśli nie masz długu - to złożyć skargę do GIODO i wytoczyć wszystkie działa na jakie wpadniesz prokuratura UOKiK itp /znowu będa prawnicy tu mnie krytykować:)/

bercikx25 napisał:
czy taka firma jak raport może zamieścić moje dane na takiej stronie sądze że dane są dość dokładne i niewiem czy mogą coś takiego robić.
Oczywiście mogą. Jeśli dług istnieje.
Domi69 napisał:
zapłacić dług i usuną dane /ja bym tego nie robił bo to woda na młyn takich firm
Jeśli dług istnieje, to należy go spłacić, bo to również woda na młyn porządku prawnego, zasad obrotu gospodarczego, sprawiedliwości i zwykłej przyzwoitości.
Domi69 napisał:
poprosić kolegę żeby złożył ofertę zakupu długu za 10% wartości i zobaczyć co się stanie
Można się pobawić, choć ja już Ci powiem co się stanie. Nie sprzedadzą za 10%. Będą chcieli 100%. Tak, to legalne i słuszne (mobilizowanie dłużnika).
Domi69 napisał:
jeśli nie masz długu - to złożyć skargę do GIODO i wytoczyć wszystkie działa na jakie wpadniesz prokuratura UOKiK itp /znowu będa prawnicy tu mnie krytykować
Jeśli dług nie istnieje, to można rozważyć (z pomocą bardzo dobrego prawnika), wystąpienie do sądu powszechnego z powództwem odszkodowawczym, zgodnie z zasadami prawa cywilnego. Czyli wykazać łącznie: winę pozwanego (dałoby się), konkretną szkodę jaką poniosłeś (dokładna i udowodniona kwota) i oczywiście istnienie prostego związku przyczynowo skutkowego pomiędzy winą i szkodą. Podpowiem, winę dałoby się wykazać. Jeśli zaś chodzi o instytucje wymienione przez kol. Domo, to należy rozszerzyć ich katalog o: NASA, UNESCO, FIFA, Urząd Miasta Iłża oraz Klub Akwarystów.

Niesolidni dłużnicy muszę spodziewać się różnych niedogodności również związanych z postępowaniem egzekucyjnym. Egzekucja to przymus.

Powrót