firma się ociąga z wykoaniem usługi - pismo o ostateczne wykonanie usługi

• Autor wątku Autor wątku Aga Maga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aga Maga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Zleciliśmy z mężem firmie wykonanie ogrodzenia: dwóch bram i furtki z osprzętem i systemu z montażem. Zapłaciliśmy zaliczkę. Czas na wykonanie usługi zakończył się w styczniu. Prosiliśmy, dzwoniliśmy w końcu wysłaliśmy e-mail że chcemy zwrot zaliczki. No i brama została wykonana końcem marca ale zamiast systemy do przesuwania bram jaki zamawialiśmy dostaliśmy inny (podobno przez pomyłkę i niby lepszy) ale jest niekompletny więc podejrzewam że bubel. Mąż zapłacił firmie za to co dostał m.in. za ten system. Nie dostaliśmy wózków jezdnych klamek zaczepu i takich drobnych rzeczy. Jesteśmy jeszcze umówieni na montaż ale firmie się nie śpieszy.
Zamówiliśmy jeszcze w osobnej umowie słupki za które jest wpłacona zaliczka. To było końcem marca. Firma znowu nie wywiązała się z terminu. Nie odbierają telefonu, nie ma ich w siedzibie firmy, przekładają terminy. W sumie dostali już więcej pieniędzy niż to co dostaliśmy jest warte (czyli dwie bramy, bramkę i jakiś -pewnie zepsuty system). Na wszystko mamy umowy i pokwitowania.
Jak mamy się wyplątać z tej sytuacji? Czy możemy całkowicie anulować umowy i żądać zwrotu pieniędzy? Chcę ich zmobilizować i muszę wiedzieć czym ich przycisnąć. Jak napisać pismo o termin ostateczny wykonania usługi? Czym jeszcze mogę ich postraszyć niszczeniem opinii w Internecie, kontrolami z urzędów?

Aga Maga napisał:
mogę ich postraszyć niszczeniem opinii w Internecie
Takim działaniem można narobić sobie poważnych kłopotów ...

Czy nastąpił odbiór prac, podpisywaliście jakieś dokumenty?

dostaliśmy kp "przedpłata wg umowy" i KW "za materiał potrzebny do wykonania ogrodzenia"

to znaczy że nie mogę ostrzec ludzi w internecie że firma x jest nieuczciwa? np. dodając opinie do ich strony albo na allegro?

jeżeli rzeczywiście odstąpię od umowy to przepada mi prawo do gwarancji na tą bramę która już jest wytworzona? Mogę wtedy wziąźć inną firmę która dokończy za tamtą robotę i kosztami obciążę mojego trefnego zleceniobiorce czy tak? w praktyce to się sprawdza?
napisałam tak:
Wzywam firmę … z siedzibą w … do wykonania umowy zawartej z … w dniu … nr umowy …. w dodatkowym terminie ostatecznym do 30.04.2015 r. Podstawą , pozwalającą dochodzenia wykonania świadczenia przez drugą stronę jest w/w umowa. Po bezskutecznym upływie wykonania terminu strona wysyłająca pismo odstąpi od umowy.

zastanawiam się nad terminem bo jeżeli wyśle im to listem za potw. odb. a oni tego nie odbiorą z poczty czy to jest termin możliwy do wykonania wtedy.
czy potem będę pisać osobne pismo o odstąpienie od umowy czy to które wysyłam już załatwia sprawę. Czy mogę dopisać że chcę zachować prawo do gwarancji wykonanych już elementów ogrodzenia? najgorsze jest to że mają już dużo zpłacone z góry jakieś 90 % i nie wiem czy to odstąpienie to dobry pomysł

Tak. Wyślij takie pismo (list polecony ze ZPO - koniecznie!) z żądaniem wykonania dzieła zgodnie z umową (krótki opis, można załączyć foto - jako załączniki) , pod rygorem odstąpienia lub powierzenia wykonania innej firmie. Wyznacz termin. Nie ma znaczenia, czy odbierze, czy nie.

Art. 636. kc [Wadliwe lub sprzeczne z umową wykonywanie dzieła] § 1. Jeżeli przyjmujący zamówienie wykonywa dzieło w sposób wadliwy albo sprzeczny z umową, zamawiający może wezwać go do zmiany sposobu wykonania i wyznaczyć mu w tym celu odpowiedni termin. Po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu zamawiający może od umowy odstąpić albo powierzyć poprawienie lub dalsze wykonanie dzieła innej osobie na koszt i niebezpieczeństwo przyjmującego zamówienie.

Powrót