Firma SOLID

• Autor wątku Autor wątku Bonifacy1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bonifacy1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, prowadziłem działalność gospodarcza w 2011-2012 miałem umowę na alarm z Firma Solid. 4 miesiące przed zamknięciem firmy wypowiedziałem umowę i zamknolem firmę gdyż wiedziałem, ze bankrutuje.
Wyjechałem za granice. Niedawno wróciłem i okazało się, ze komornik zablokował mi konta w Polsce oraz mam nakaz sadowy do zapłacenia za półtora roku po zamknięciu firmy i nie przedłużałem z nimi umowy. Ponadto nie dostarczali żadnej usługi w tym czasie, lokal był zdany a alarm zdemontowany.
Dodam system alarmowy, czujki i kable zapłaciłem ja i był moja własnością.

Komornik sadowy z warszawy nie chce mi udzielić żadnej informacji za co jest to zadłużenie, tylko kwotę ani na jakiej podstawie sad wydal orzeczenie na ta kwotę. Skontaktowałem się z firma Solid, która twierdzi, ze maja pismo, ze przedłużałem umowę ale nie musza mi jego przedstawiać a na podstawie tego pisma sad wydal orzeczenie. Ponadto umowa była na firmę która została zamknięta i listy zostały wysyłane do członków mojej rodziny gdyż sam nie posiadam stałego adresu w Polsce.

Proszę o pomoc w napisaniu prawnego pisma - takiego, po którym przedstawia mi te dowody, i jak to jest możliwe, ze naliczane było za usługę której nie dostarczali i sad to zaakceptował.

Proszę również o rade jak mam sformułować i gdzie pismo aby odblokowali mi konto. W KRD - nie ma żadnego wpisu, ze jestem dłużnikiem a jednak komornik zablokował mi konto.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Bonifacy1234

Ważna jest data wydania przez sąd nakazu i czy w tym czasie przebywałeś za granicą.

Tak, przebywałem za granica data to 2013 rok.

Wszystko zostało zrobione pod moja nieobecność - dopiero miesiąc temu po powrocie do kraju się dowiedziałem o tym.

Złóż sprzeciw do sądu, który wydał nakaz zapłaty i dołącz potwierdzenie czy dowody zamieszkiwania w 2013 r. poza granicami Polski na stałę. Jeśłi sąd uzna twoją rację i przyjmie sprzeciw to nakaz (upominawczy) straci moc i na twój wniosek komornik umorzy postępowanie egzekucyjne. W dalszej konsekwencji rozpocznie się proces gdzie będziesz mógł przedstawić swoje racje.

Powrót