Firma - ubezpieczenie spoleczne

• Autor wątku Autor wątku Wiesia1333
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wiesia1333

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
W chwili obecnej nie posiadam ubezpieczenia zdrowotnego. Nie mam możliwości rejestracji w UP ( utrata statusu osoby bezrobotnej - niestety z własnej winy) oraz ubezpieczenia że strony członka rodziny. Prace na pełen etat rozpoczynam od 1 września i oczywiście z tego tytułu zostanę ubezpieczona. Zatem zwracam się z zapytaniem. Czy jest możliwość otwarcia jednoosobowej działalności gospodarczej na kilka dnia ( powiedzmy do końca lipca ) i następnie zamknięcie jej tak aby ubezpieczenie zdrowotne obowiązywało przez kolejne 30 dni ? Czy takie działanie jest legalne i ew. jakie wynosiłyby koszty działania takiej firmy przez kilka dni ( pierwsza działalności )? Działalność byłaby zarejestrowana na adres zamieszkania. Serdeczna prośba o odpowiedź. Z góry dziękuję.

Wg mnie szkoda marnować ulgowy ZUS na taki numer.
Ale jak chcesz... zdrowotne jest stałe wynosi w tym roku 381,81 zł. Jest to stała kwota nie podzielna - czy będziesz w lipcu miała 1 dzień działalności czy cały lipiec - kwota jest niezmienna. Jak zahaczysz z działalnością na sierpień - będzie kolejne 381,81 zł

A tak często chodzisz do lekarza, że potrzebujesz zdrowotnego?

Nie korzystam. Natomiast jak to w życiu bywa- różne sytuacje mogą się wydarzyć.
Rejestracja firmy ok, zgłoszenie w ZUS też wyjadę się proste. Jak to wygląda z urzędem skarbowym skoro nie będę miała żadnych przychodów ? Ma znaczenie wybrana forma opodatkowania ?
Ps.
Są jakiekolwiek inne sposoby na objęcie ubezpieczeniem zdrowotnym? Inna praca odpada gdyż podpisałam już promesę zatrudnienia.

Możesz kupić ubezpieczenie w NFZ.
Ja na twoim miejscu był tej działalności nie otwierał - a jakby mi się zdarzyło awaryjnie iść do lekarza poszukał znajomego, który by cię zatrudnił na umowę - zlecenie.

Rozumiem, ***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót