firma w mieszkaniu - czy potrzebne jakieś pozwolenie?

• Autor wątku Autor wątku migacz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

migacz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.
Jestem na etapie składania wniosku o jednorazową pożyczkę na rozpoczęcie działalności gospodarczej w urzędzie pracy.
Firma ma świadczyć usługi informatyczne w domu klienta (tzw. pogotowie komputerowe), więc nie będę przyjmował żadnych klientów.
Działalność chcę prowadzić w jednym pokoju wynajętym od teściowej.

Ogólnie jest to dom jednorodzinny i w jednym z pokojów chciałbym postawić biurko z komputerem, regał na dokumenty oraz fotel. Łącznie jakieś 4m2.
Reszta pokoju przeznaczona na cele mieszkalne.

Czy powinienem mieć jakieś pozwolenia na prowadzenie działalności w tymże pokoju? Pytam się, ponieważ babka która mi przyjmowała wniosek o dotację powiedziała mi, że za prowadzenie działalności w mieszkaniu można w razie kontroli zapłacić karę nawet 50 000zł.
Osobiście znam osoby prowadzące działalność we własnych mieszkaniach i nic o takim czymś nie słyszeli. Dlatego wolę zapytać się fachowców, bo nie chciałbym płacić takich pieniędzy za niedoinformowanie.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Musisz otrzymac zgode od głównego najemcy mieszkania badz wlasciciela w tym przypadku tesciowej.

MOżecie też spisać umowę najmu z zaznaczeniem, że będzie tam siedziba twojej firmy.

oczywiscie umowa najmu MUSI byc spisana.

Dziękuję za odpowiedzi,ale mam jeszcze jedno pytanie.
Czy fakt prowadzenia firmy w wynajmowanym pokoju powinien być gdzieś zgłoszony,czy trzeba zmienić przeznaczenie lokalu? Pozdrawiam

trzeba zgłosic w Urzedzie Miasta, ktory wyda nastepnie pozwolenie na prowadzenie firmy w mieszkaniu.

Tu chyba raczej chodzi o to , czy można wrzucać w koszta wynajem lokalu.............etc. jak i fakt, iż zgłoszony do UM lokal będzie inaczej opodatkowany (podatek od nieruchomości) niż pozostała część nieruchomości (właśnie owe 4 m.kw.)
Ja byłem agentem ubezpieczeniowym i ćwiczyłem ten temat, czy można wrzucić w koszt działalności lokal, telefon..........itp.
Generalnie nie zrobiłem tego ponieważ moja działalność była świadczona w terenie i podobnie jest chyba u Pana.
UM może karać danego mieszkańca chyba tylko z tego powodu, jeżeli rzeczywiście są świadczone usługi i prowadzona działalność w danym lokalu bez uiszczania należnego, wyższego podatku od nieruchomości związanego z prowadzoną działalnością gospodarczą.
U Pana nic takiego nie będzie miało miejsca, bo usługa będzie świadczona u klienta.
Radziłbym dokładnie wyłuszczyć temat w UM zanim rozpoczniemy niepotrzebne ruchy.
Przenoszę temat do działalności gospodarczej.

Ostatnia edycja:
Witam,

A czy wymagana jest zgoda sąsiadów na to, aby lokal mieszkalny zmienił swoje przeznaczenie?

Powrót