Firma w Polsce a patent EU innej firmy

• Autor wątku Autor wątku defpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

defpl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam serdecznie,

Mam pytanie, chcę otworzyć firmę z pewnym pomysłem działania witryny internetowej jednak przed inwestycją przejrzałem patenty i w USA jedna firma posiada na to patent, który "podobno" zarejestrowany jest też w EU (ale nie w Polsce).

Czy mieszkając w Polsce, mogę otworzyć swoją firmę nie patrząc na ich patent, nie jest w języku Polskim i nie jest zarejestrowany w Polsce? bo kiedyś był projekt jednolitego projektu patentów ale z tego co się orientuję został odrzucony?

Nie wyrzuciłem, ale czytałem że patent zgłoszony na terenie EU nie podlega do końca w całej Europie.
Czyli ogółem jak ktoś sobie zgłosi taki patent w USA i EU to 90 % ludzi nie może nic zrobić podobnego nawet lokalnie.
Śmieszne, tym bardziej, że ten patent mocno ogranicza wynalezienie czegos podobnego. A czy można w bazie EU wyszukać patent po czymś innym niż jego nr? bo na stronie chwalą się patentem w USA natomiast w EU nie podają.

Inna sprawa czy jak opatentowali żółtą koszulkę, a ja zrobię czerwoną to już jest naruszenie patentu? bo oni opatentowali sobie algorytm tak naprawdę w odpowiednim miejscu na stronie internetowej, czy np użycie innego lub przeniesienie go w inne miejsce już nie narusza patentu? ogółem chodzi mi, czy jest to mocno rygorystyczne (kopia musi być 1:1 wynalazku) ?

Dzięki bo właśnie mi się zbyt proste to wydawało. Nie zgłosili w ciągu 3 miesięcy bo ich nie ma, więc mogę działać :)

Powrót