firma w Polsce,klienci zagraniczni a konto ?

• Autor wątku Autor wątku mojziolek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mojziolek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Planuję założenie strony internetowej targetującej na rynek zagraniczny.
Nie będe przybliżał jej tematyki, w każdym razie jej użytkownicy będą zobligowani do uiszczania opłat za korzystanie z niej.
Najprawdopodobniej formą płatności będzie przelew bankowy.
Wiem, że podatki będe odprowadzał z Polski (unikanie podwojnego opodatkowania).

Pytania:
Czy wystarczy jak założe konto prywatne w banku i nikt się nie przyczepi, że mam dochód a nie odprowadzam od niego podatku ?
Czy istnieje jakaś możliwość ,żeby ograniczyć koszty związane z przelewami zagranicznymi?

Podatki trza płacić.
PayPal ale kupujący może dzięki niemu wyłudzić towar :D

To oczywiste że podatki trzeba płacić. Ale w jaki sposób pobierać płatności od użytkowników z różnych krajów na konto bankowe.. przykładowo firmy bukmacherskie mają klientów z całego świata a nie jest to równoznaczne z tym, że w każdym kraju mają konto bankowe.

Bukmacherzy często korzystają z usług międzynarodowych firm zajmujących się pośrednictwem w płatnościach jak np. PayPal, Alertpay czy Moneybookers te firmy mają konta w większości krajów,a bukowi wystarczy tylko w jednym z obsługiwanych.

Ostatnia edycja:
mojziolek napisał:
To oczywiste że podatki trzeba płacić. Ale w jaki sposób pobierać płatności od użytkowników z różnych krajów na konto bankowe.. przykładowo firmy bukmacherskie mają klientów z całego świata a nie jest to równoznaczne z tym, że w każdym kraju mają konto bankowe.

Nie wiem o co dokładnie pytasz - o podatki czy o płatności klientów? Jak dostajesz na konto wpływ, to to jest przychód i po odliczeniu kosztów płacisz od tego podatek. Nie ma znaczenia gdzie jest klient. To znaczy może mieć, ale chyba uznajemy, że usługa jest wykonywana w Polsce i podlega polskiemu prawu podatkowemu i Ty też jesteś rezydentem RP i tu płacisz podatki.

Chodziło mi o ominięcie ogromnych opłat za przelewy międzynarodowe, które zjedzą praktycznie cały zysk...czy jest jakis sposob zeby legalnie ominac przelewy miedzynarodowe..np konto firmowe za granica a dzialanosc w kraju?

Albo zakładanie kont w każdym kraju(za nie też trzeba płacić bankowi),albo korzystanie z firm pośredników,które zgarniają te 1-2% od kwoty transakcji.

Powrót