Firma w Polsce, mieszkanie w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku leszczu123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leszczu123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

mam następujący problem: prowadzę działalność gospodarczą w Polsce, która odbywa się w Internecie, dlatego mogę pracować z dowolnego miejsca na ziemi z dostępem do Sieci. Obecnie firmę mam zarejestrowaną w Polsce i tu mieszkam, ale zamierzam przeprowadzić się do Niemiec i tam się osiedlić na stałe. Zaznaczam, że 99% moich klientów to Polacy, jednak z żadnym nie mam kontaktu fizycznego - wszystkie rozliczenia odbywają się przez Internet.

W związku z tym moje pytanie brzmi: w którym kraju mogę/muszę prowadzić działalność i opłacać składki oraz podatki? Czy mogę zrobić tak, że zamknę firmę w Polsce i otworzę ją w Niemczech, wykonując cały czas te same usługi? Czy może mam dowolność w tej kwestii? Proszę o pomoc, ponieważ nie znalazłem w Internecie odpowiedzi na swoje pytanie.

Z góry dziękuję

Firmy możesz dowolnie zamykać i otwierać w obydwu krajach.

Podatek dochodowy płacisz zasadniczo w kraju stałego zamieszkiwania. Wyjątkowo dochody związane z siedzibą firmy w innym kraju (zakład w rozumieniu umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania), opodatkowujesz w tym innym kraju. Możesz więc mieszkać w Niemczech i płacić podatki z działalności wykonywanej w Polsce tutaj. Musi jednak istnieć jakiś element wiążący między tymi dochodami a siedzibą firmy (przykładowo to tam spotykasz się z klientami). Przy usługach wyłącznie internetowych trudno będzie znaleźć takie powiązanie.

Składki do ubezpieczeń społecznych płacisz w kraju stałego zamieszkiwania.

kagwo77 napisał:
Musi jednak istnieć jakiś element wiążący między tymi dochodami a siedzibą firmy (przykładowo to tam spotykasz się z klientami). Przy usługach wyłącznie internetowych trudno będzie znaleźć takie powiązanie.

Czy fakt, że rocznie 490 klientów na 500 jest Polakami, a ja wykonywałbym z Niemiec te same usługi, które wykonuję od początku działalności w Polsce, nie wiąże mojej firmy z Polską i uniemożliwia mi jej otwarcie w Niemczech?

Wgłębiając się w różne interpretacje prawa (wytyczne ZUS, ustawa o rezydencji podatkowej) spotkałem się z różnymi opiniami - raz jest napisane, że jeżeli nie zmieniam charakteru działalności, to powinien płacić składki i podatki w Polsce, nawet jeśli wykonuję pracę z domu w Niemczech, a innym razem jest mowa, że gdy przebywam zagranicą bodajże ponad 180 dni w roku, to rezydencja podatkowa w Polsce mnie nie obejmuje.

Powrót