B
byteBuilder
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Cześć. Jestem w trakcie tworzenia portalu internetowego, do którego będę chciał wypuścić coś na zasadzie nowej kryptowaluty(a ściślej mówiąc cyfrowy token oparty na istniejącej już kryptowalucie). Nie będzie to typowe "Initial Coin Offering". Token będzie miał za zadanie wyłącznie przenoszenie wartości od jednego użytkownika do drugiego. Na platformie jeden użytkownik w zamian za jakąś usługę od drugiego użytkownika będzie mógł wysłać daną ilość tokenu bezpośrednio do niego(z pominięciem trzeciej strony). Jednak ten token musi być ode mnie najpierw kupiony na istniejącej już giełdzie, gdzie będę mógł te tokeny sprzedawać. Na koniec, żeby usługodawca(który otrzymuje token) mógł cieszyć się zyskami będzie mógł token z powrotem u mnie wymienić na równowartość, za jaką był kupiony(minus opłata transakcyjna dla mnie, np 1%). I tu zaczyna się mój problem: jak traktować taki token? W każdej chwili kupujący będzie mógł odzyskać swoje "zainwestowane" pieniądze sprzedając z powrotem na giełdzie, a token ma na celu jedynie transfer wartości pomiędzy użytkownikami. Czy zwykła działalność gospodarcza w takim wypadku(plus klarownie skonstruowana umowa) wystarczy i np. rozliczanie się z US z zysków z opłaty transakcyjnej?
Pozdrawiam
Pozdrawiam