Firma w upadłości a niezapłacone faktury za usługi

• Autor wątku Autor wątku Kamila2597
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamila2597

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry.
W 2017 r.firma z o.o. dla której świadczyłam usługi w ramach umowy cywilno-prawnej ogłosiła upadłość. Nie zapłaciła mi za kilka wystawionych im faktur. Podatek od nich zapłaciłam US. W 2018 został wyznaczony syndyk. Na początku 2018 wysłałam przedsądowe wezwanie do zapłaty - bez efektu. Co mogę zrobić dalej? Do tej pory były dyrektor spółki zapewniał mnie, ze pieniądze dostanę, choć w ostatniej kolejności, gdy zostaną pokryte roszczenia pracowników zatrudnionych na umowę o pracę. Jesienią zeszłego roku miało dojść do wypłat. I cisza. Co mogę zrobić w tej sytuacji?

Najlepiej zapytać się syndyka, który zarządza masą upadłościową, czy w ogóle jesteś na liście wierzycieli i jak wygląda plan spłat wierzycieli.

jeśli nie dokonałaś zgłoszenia wierzytelności, to co do zasady nie będziesz ujęta na liście wierzytelności. najpierw należy oczywiście zgłosić wierzytelność.

syndyk na początkowym etapie postępowania upadłościowego powinien złożyć do sądu plan likwidacyjny, spis inwentarza wraz z oszacowaniem oraz oczywiście listę wierzytelności. Syndyk wskazuje tam również przewidywany stopień zaspokojenia wierzycieli. Jeśli jesteś wierzycielem (zgłosiłaś się i zostałaś ujęta na liście wierzytelności), masz prawo wglądu do akt sprawy i poznania treści tych dokumentów. Już z nich dowiesz się istotnych informacji, tj. czy kategoria II - w której zostanie najpewniej ujęta Twoja wierzytelność - zostanie zaspokojona.

jak wyżej - Twoja wierzytelność pojawi się najpewniej w kategorii II zaspokojenia (tzn. będzie zaspokajana po pokryciu należności z tytułu kosztów postępowania, innych zobowiązań masy upadłości oraz należności kategorii I).
popieram przedmówcę - warto zwrócić się do syndyka z zapytaniem, jak będzie wyglądało zaspokojenie wierzytelności kategorii II, czy zaczął juz likwidację masy upadłości, a jeśli tak, to kiedy i czy będzie sporządzał plan podziału, który dotyczy kategorii II.

Jeśli na podstawie tych dokumentów będziesz miała 100% pewność, że nic nie dostaniesz (bo przed Tobą są np. pracownicy oraz częściowo ZUS i majątku upadłej spółki nie wystarczy dla "wszystkich"), to warto zastanowić się nad pozwaniem członków zarządu spółki z o.o. na podstawie art. 299 KSH. Do tego procesu jednak trzeba się uzbroić w cierpliwość i odpowiednio przygotować.

Powrót