Firma windykacyjna a pożyczka prywatna

• Autor wątku Autor wątku angie-83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

angie-83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam. Chciała bym się dowiedzieć na jakich zasada działa sprzedaż długów firmom windykacyjnym. Nie ukrywam iż posiadam taką pożyczkę od "niby" znajomego, lecz wpadłam w chwilowe kłopoty no i mnie nie stac by spłacić całość. Czego mogę się spodziewać i czy w ogóle jest możliwość by osoba prywatna sprzedała dług firmie windykacyjnej?? Przecież ja z daną firmą nie miała bym nic wspólnego.....
Proszę o odpowiedź
pozdrawiam.

angie-83 napisał:
czy w ogóle jest możliwość by osoba prywatna sprzedała dług firmie windykacyjnej??

bardzo małe szanse, nawet jeśli to za grosze, banki mogą sobie na to pozwolić ale osoba prywatna raczej nie, nikt takich długów nie skupuje

Osoba prywatna "wierzyciel" w przypadku braku spłaty pożyczki prześle Tobie wezwanie do zapłaty, a następnie w przypadku braku wpłaty zwróci się do Sądu z wnioskiem o wydanie nakazu zapłaty. Jeżeli Sąd wyda nakaz zapłaty na głowie będziesz miała komornika. Ot w skrócie tak to może wyglądać.

Ok . Dziekuje właśnie o to mi chodziło. Jeszcze takie pytanie, co bedzie jesli komornik nie bedzie miał jak ściągnac długu? Mam hipoteki ale zajęte sa przez banki.

angie-83 napisał:
Ok . Dziekuje właśnie o to mi chodziło. Jeszcze takie pytanie, co bedzie jesli komornik nie bedzie miał jak ściągnac długu? Mam hipoteki ale zajęte sa przez banki.

nie szkodzi, takie też może zająć

Ja myślałam że pierwszeństwo w zajęciu hipotek mają tylko instytucje państwowe czyli ZUS i US. Kredyty są na 100% wartości nieruchomości. I jak sie ma 400 000zł do 15 000zł długu?? Trochę to dziwne by taką małą kwotą obciążać hipotekę.....

Drążysz temat tak jakbyś w ogóle nie miała zamiaru spłacić tej pożyczki:?: Nic wierzycielowi nie spłacasz żadnej raty ? Wpłacaj tyle ile możesz bo mając komornika na głowie nie wyjdziesz z długów za szybko...

To jest pożyczka na zasadzie dzie płaciłam pierwszo 10% z 10 000zł, czyli na umowie było 11 000zł, później podniósł do 15%/miesiac, a później 20%, jakby nie zwiekszał kwoty było by wszystko ok. Spłaciłam 8 000 odsetek i dalej juz nie zamierzem. tym bardziej e nie udowodnię iż to były odsetki. Spłacał byś dalej ??????? To jest pożyczka prywatna na zwykłą umowę. Czy w razie czego w sądzie moge zadac o rozłożenie na raty kwoty?

W w umowie jakie miałaś informacje o oprocentowaniu ???

O to chodzi że nie odsetki są zawarte w kwote. Chodziło o to aby w razie czego nie płacił podatku.

Nie jarzę :) to jak miałaś płacić ratę miesięczną. Stała kwota czy jak ?

kwota była początkowo uzgodniona na 10% czyli umowa na 11 000zł, po miesicu spłacałam odsetki oddawał umowę i na nastepny miesiąc tak samo sie robiło.

Jak oddawał umowę to podpisywałaś następną czy tak ? A jak nie podpiszesz następnej to co ?

Tak podpisywałam nastepną, jak nie podpisze nastepnej to mu zostaje ostatnia, i mówił że da ją do firmy windykacyjnej jakiejś.......

Powrót