Firma windykacyjna, dług spłacony u komornika

• Autor wątku Autor wątku Rd4826
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rd4826

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Mam pewien problem z powyższą firmą windykacyjną. Ostatnio pomogłam siostrze spłacić jej dług którego windykatorem została firma ***. Po pozyskaniu danych komornika i uzyskaniu informacji co do dokładnej kwoty splaciłam całość długu wyznaczoną na dzień w którym robiłam przelew. Komornik wpłatę otrzymał i przekazał wierzycielowi. Kilka razy zanim dokonałam wpłaty kontaktowałam się z firmą oraz komornikiem. W dniu robienia przelewu również i zostałam zapewniona, że jest to całkowita kwota do zapłaty. Komornik wysłał dziś do siostry potwierdzenie o spłacie całości zadłużenia a Pani z *** twierdzi, że firmie należy się jeszcze spłata w wysokości 270 zł. Nie jest w stanie udzielić mi informacji na temat pochodzenia owej kwoty. Nie jest to inny dług, kwota dotyczy sprawy w której przelew został wykonany. Ponownie więc skontaktowałam się z kancelarią komornika w której pozyskałam informacje co do szczegółów spłaty i poszczególnych kosztów. Po dłuższej rozmowie z Panią z kancelarii komorniczej uzyskałam informacje o tym, że wierzyciel mógł podać mniejszą kwotę kosztów procesu, jednak nie powinna ona przekroczyć 177 zł. Nie jestem osobą która zna się na tego typu sprawach i zastanawia mnie różnica w podanej kwocie, tym bardziej że wierzyciel sam nie potrafi udzielić mi informacji o tym skąd ona wynika. Chcę zapłacić tą zaległość żeby sprawa była już zamknięta jednak chciałabym wiedzieć za co właściwie płacę.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
spłaciłeś wierzytelność bezpośrednio u komornika, komornik zakończył postępowanie wydając odpowiednie postanowienie o kosztach, tak więc dług został spłacony, tytuł egzekucyjny został w aktach sprawy komorniczej, wierzyciel chcąc od ciebie kwotę 270 zł niech skarży w/w postanowienie dla ciebie i siostry długu już nie ma został spłacony, niech FW spada na drzewo.

Powrót