Firma windykacyjna i ugoda splaty zadluzenia

• Autor wątku Autor wątku goldengate28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

goldengate28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich serdecznie i zwracam sie o pomoc . Kilka lat temu zadluzylem sie w banku i nie tylko jak nastepuje po jakims czasie dlugami zajaol sie komornik a nastepnie jakas dziwna firma windykacyjna z ktora po jakims czasie podpisalem ugode na splate zadluzenia lecz tracac ponownie prace zapszestalem splacac dlug . W chwili obecnej zostalem powiadomiony o tym iz firma ta skierowala sprawe na policje poniewaz okazalo sie ze podpisalem chodz o tym niewiem nic weksel in blanco . Moje pytanie jest nastepujace-co w takiej sytuacji mam zrobic jak sie ratowac przed wyrokiem ktory moge dostac za nieswiadome podpisanie weksla i dodam jeszcze ze na chwile obecna moge splacac dlug w ratach poniewaz inne juz splacam od jakiegos czasu . Aha i czy jest mozliwosc splaty tego zadluzenia u komornika a nie u tej firmy windykacyjnej ? Pomocy !

A możesz mi napisać czy może to była firma fast finanse bo mam podobna sytuację tylko ja jeszcze nie podpisałam ugody na której jest właśnie czek in blanco a oni już mnie straszą policją bo nie wyrażam chęci spłaty zadluzenia choc nic takiego nie powiedziałam.Chcę spłacać ale ta ugoda jest dla mnie bardzo nie korzystna i też się boję co będzie jak podpiszę a przyjdzie taki czas że będę mieć problem z dalszą spłatą.

Trudno odnosić się wirtualnie do Pana specyfiki problemów prawnych.
Należy udać się po realną pomoc prawną (o czym na Forum sygnalizuje się niejednokrotnie), bo konsekwencje finansowe błędnych zachowań prawnych mogą być dożywotnie, a nawet przejść na spadkobierców.
Wynagrodzenie za pomoc prawnika jest nieporównywalnie mniejsze od szkód, które wyrządza się sobie i najbliższym postępując w sposób nie profesjonalny.

Pozdrawiam
Hazgrun

Ostatnia edycja:
Jeżeli u pierwszego pytającego sprawa się oparła o komornika, będzie ścigany ciągle: wyrok sądu się uprawomocnił, wierzyciel zwrócił się do komornika, i teraz każdy jego ruch przed sądem lub komornikiem przerywa 10-letni bieg przedawnienia i zaczyna go od nowa.
Dlatego trzeba u komornika dowiedzieć się, kto obecnie jest wierzycielem (dług mógł być sprzedany). O spłacie długu należy rozmawiać z WIERZYCIELEM, bo on jest gospodarzem postępowania komorniczego. Firma windykacyjna może być wierzycielem wskutek nabycia roszczenia - i wtedy należy uzgadniać spłatę z nią. Ale: nie podpisywać weksla, a jeżeli już, to wraz ze szczegółową umową wekslową, bo weksel puszczony w obieg będzie żył własnym życiem.
Jeżeli firma windykacyjna jest jedynie przedstawicielem, należy przeczytać zawieszoną na Forum instrukcję postępowania z firmami windykacyjnymi i nie rozmawiać z nią, lecz z WIERZYCIELEM.

Powrót