Firma windykacyjna, komornik

• Autor wątku Autor wątku Kaśka1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaśka1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Proszę o pomoc . Firma windykacyjna oddała sprawę do komornika. Przez kilka miesięcy komornik ściągał z wynagrodzenia pieniądze dla tej firmy. Zwrociłam sę do komornika o całkowitą kwotę zadłużenia i jednocześnie do firmy windykacyjnej. Komornik podał całkowitą kwotę razem z jego kosztami 2170 firma natomiast podała 2270. Spłaciłam całość do komornika. Zadzwoniłam po kilku dniach do firmy w celu potwierdzenia spłacenia długu. Po czym uzyskuję odpowiedz, że jeszcze trzeba spłacic 400 złoty. Czy spłata długu u komornika wystarcza by pozbyć się długu? Dodam, że komornik poinformował mnie o aktualizacjach wysokości długu u wyndykatorów. A mimo to kwoty są rożne.

A czy komornik wydał postanowienie o zakończeniu egzekucji komorniczej oraz lozliczeniu kosztów egzekucji?

Tak. Mam pismo o zakończeniu egzekucji od komornika.

Jeżeli faktycznie jest tak jak mówisz, że komornik ZAKOŃCZYŁ egzekucje w wyniku wyegzekwowania całości zadłużenia wynikającego z tytułu egzekucyjnego, to firma windykacyjna nie może żądać od twojej osoby dodatkowych pieniędzy, spłacenie zobowiązania poprzez przymus państwowy kończy sprawę z długiem, dług został spłacony z wszelkimi odsetkami oraz kosztami sądowymi i komorniczymi, tak więc aktualnie nie posiadasz długu wobec firmy windykacyjnej, co więcej owa firma próbuje naciągnąć twoją osobę na spłacanie nie udokumentowanych kwot pieniężnych, proszę zakończyć z nimi jakąkolwiek dyskusje szkoda czasu i pieniędzy a postanowienie o zakończeniu egzekucji zachować do swoich dni ostatnich jak i dla potomnych żeby oni czasem nie musieli spłacać nieistniejącego długu.

robinson21 napisał:
firma windykacyjna nie może żądać od twojej osoby dodatkowych pieniędzy
Wydaje mi się, że warto dopytać z jakiego tytułu istnieje wierzytelność. Kto wie, może kwota zadłużenia wynika z całkiem innego zobowiązania:)

Kanas napisał:
Wydaje mi się, że warto dopytać z jakiego tytułu istnieje wierzytelność.
moim zdaniem - nie ma sensu kontynuowania rozmów z byłym wierzycielem, jeżeli komornik w czymś się pomylił, to wierzycielowi służy skarga na postanowienie komornicze jeżeli z nim się nie zgadza, miałem podobną sytuację i niby jakieś wymyślone dziwne koszty które dłużnik miał zapłacić, po odpowiednim piśmie wysłanym do byłego wierzyciela ów były wierzyciel zakończył dyskusje i sprawa została zakończona, nawet zaproponowałem wejście w spór przed sądem ale nie skorzystali z tej opcji.

Powrót