firma windykacyjna straszy

• Autor wątku Autor wątku machina23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

machina23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
W styczniu i kwietniu tego roku przychodziły do mojej siostry pisma o jakimś długu, straszono sądami itd, nie odpisywała, bo nie wiedziała o co chodzi. Dziś ja zadzwoniłem i dowiedziałem się, że chodzi o wykupiony dług od firmy Avon. Jest to dług z 2002 roku. Nawet jeśli takowy był to kiedy on ulega przedawnieniu? Czy jeśli wcześniej powiedzmy z 200x roku było wysłane pismo z odpowiedzią (bo oni twierdzą że coś próbowała się tłumaczyć nie wiem czy pisemnie czy telefonicznie, a siostrzyczka po prostu juz nie pamięta), że takowy dług nie istnieje czy jaka kolwiek inna odpowiedź w tej sprawie do powyższej firmy windykacyjnej, to czy ma to wpływ na bieg przedawnienia?

Chyba już ze sto razy było tłumaczone żeby nie odpowiadać na listy firm windykacyjnych.

To zależy co było w tym piśmie. Jeżeli przyznano istnienie długu to mogło dojść do przerwania biegu przedawnienia.

Dziękuję za odpowiedź, przepraszam jeśli mój post się powtarza, ale tyle jest tematów, że ciężko znaleźć mnie interesujący. Na pewno ja nie odpowiem na ich listy (firmy windykacyjnej), a jeśli skierują sprawę do sądu, no cóż... jak wyczytałem z innych postów zaczekam na ten moment i wystąpie o przedawnienie. A zresztą kto pyta nie błądzi...

Powrót