Firma windykacyjna uzyskała numer telefonu od osób trzecich bez mojej wiedzy

• Autor wątku Autor wątku scippy00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

scippy00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Szanowni forumowicze. Dziś otrzymałem nieprzyjemny telefon od call center jednej z firm windykacyjnych. Sprawa przedawnionego długu jest już mało istotna, ale mam pytanie. Skoro numer telefonu nie był podawany do wierzyciela jako autoryzowany do kontaktu, to czy firma windykacyjna może wykorzystać (z naruszeniem prawa?) zdobyty innymi kanałami numer telefonu kontaktowego do monitu telefonicznego. Podejrzenie moje padło na uzyskanie numeru od pracownika sieci komórkowej, gdyż wskazany numer znam tylko ja i żona. I druga sprawa czy pracownik firmy windykacyjnej ma prawo uzyskać informację na temat wynagrodzenia i jego charakteru umowy, stanu rodziny i wskazania dodatkowych źródeł dochodu. Myślę, że ów pracownik zbyt mocno wykorzystał status swojego stanowiska pracy i jeżeli naruszył prawo, to nie ukrywam chciałbym także pociągnąć tą osobę do konsekwencji.

Z poszanowaniem

Ostatnia edycja:
Pracownik firmy windykacyjnej nie może dostać takich informacji jeśli mu sam ich nie podasz. A czy numer telefonu masz zastrzeżony u operatora?

Powrót