Firma windykacyjna wystawia wierzytelność bez oryginałów dokumentów

• Autor wątku Autor wątku Sławek78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sławek78

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Dzień dobry
PGNIG ponoć sprzedało firmie windykacyjnej dług który u nich rzekomo mam. Firma windykacyjna twierdzi, że wiszę im 135 zł. Na stronie https://ebok.pgnig.pl/faktury jest informacja o zbyciu dwóch faktur na kwotę 50 zł. Firma windykacyjna przysłała na mój wniosek kopie faktur które zakupili i ku mojemu zdziwieniu 4 dokumenty PDF zawierały tę samą fakturę powieloną 4 razy. Mają jeden oryginał faktury i jakąś notę obciążeniową na kwotę 7 zł. Pisma do PGNIG nie przynoszą rezultatu PGNING odpisuje aby kontaktować się z kancelarią a kancelaria aby kontaktować się z PGNIG. Faktury nieopłacone są za okres w którym nie miałem już zawartej umowy z PGNIG.

Firma windykacyjna dokonała wystawiania mojej wierzytelności na giełdę długów na kwotę 135 zł. Chciałem złożyć skargę do ORA na prawnika z kancelarii który zajmuje się moją sprawą, ale kancelaria nie reaguje na prośby podania imienia i nazwiska tego prawnika. Poziom syfu jaki jest w tej sprawie, mnie przeraża.
Czy dobrze rozumiem sytuację, że firma windykacyjna musi dysponować oryginałami dokumentów zanim wystawia coś na giełdę długów? Co mam zrobić w tej sytuacji?
Proszę o pomoc.

Dostałem od Kancelarii Prawnej e-mail że zakupili wierzytelności, oczywiście nie pokrywa się to z tym co jest na stronie pgnig w ebok.

Sławek78 napisał:
Dostałem od Kancelarii Prawnej e-mail że zakupili wierzytelności
Czy zatem w wiadomości e-mail otrzymałeś dokument w formie elektronicznej opatrzony podpisem elektronicznym ?? (kwalifikowanym) ??

W wiadomości e-mail nie było podpisu elektronicznego ani kwalifikowanego.

Zaczekałbym na sprawę w sądzie, wówczas po otrzymaniu pozwu, w odpowiedzi na pozew podnieść należy zarzut nieskutecznego doręczenia pisma w przedmiocie przelewu wierzytelności zarówno przez cedenta jak i cesjonariusza... i oczywiście wnieść o oddalenie powództwa w całości...
:)
a w przypadku kiedy Twój dług jest na giełdzie wierzytelności, możesz wnieść sprzeciw bezpośrednio z poziomu giełdy,,,

Dziękuję za poradę. Giełda należy bezpośrednio do jednej ze spółek samej Kancelarii Prawnej. Już to zrobiłem ale oddalili mój wniosek.

Nie było żadnego uzasadnienia, dostałem e-mail "Twój sprzeciw dotyczący wierzytelności o numerze: *** został odrzucony."
Tak w zasadzie to nie wiadomo dlaczego.

Powrót