Firma windykacyjna wysyła powiadomienia na stary adres.

• Autor wątku Autor wątku yodlowsky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yodlowsky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
mam dramat, ponieważ właśnie została zajęta cała moja wypłata przez firmę komornika.. problem w tym że firma która zabrała mi pieniądze wysyłała powiadomienia na mój stary adres pod którym nie mieszkam już 10 lat.
Powiadomienia były wysyłane bez informacji zwrotnej gdyż bezczelna baba która udzieliła mi informacji TWIERDZI że skoro nikt nie zgłaszał że dana osoba już nie jest zameldowana pod danym adresem to znaczy że powiadomienie doszło do adresata.
Czy takie działanie jest zgodne z prawem..??
Od dziesięciu lat jestem zameldowany gdzie indziej, a znając mentalność polaków zwykły Kowalski mógł po prostu wyrzucić te powiadomienie gdyż nie dotyczyło jego.

pozdrawiam

yodlowsky

yodlowsky napisał:
Czy takie działanie jest zgodne z prawem..??
Oczywiście. Jeśli masz dług to powinieneś: 1. spłacić, 2. informować wierzyciela o każdej zmianie adresu.

Ja Malinowski napisał:
Oczywiście. Jeśli masz dług to powinieneś: 1. spłacić, 2. informować wierzyciela o każdej zmianie adresu.

No to jest oczywiste ale dług jest z 2001 roku i jest za przejazd bez ważnego biletu i nie przypominam sobie abym dostawał jakiekolwiek powiadomienia przez ten czas co mieszkałem na starym adresie.

yodlowsky napisał:
nie przypominam sobie abym dostawał jakiekolwiek powiadomienia
Żadne powiadomienia nie musiały być wysyłane. Obowiązek zapłaty nie wynika z jakiś "powiadomień".

Ja Malinowski napisał:
Żadne powiadomienia nie musiały być wysyłane. Obowiązek zapłaty nie wynika z jakiś "powiadomień".

To skąd biedny "Kowalski" będzie wiedział o długach które zaniedbał przed siedemnastu laty bo przecież różnie w życiu bywa ?
Komornik nie jest w stanie ustalić adresu zamieszkania po numerze pesel który jest na całe życie..?
A o z kwestią przedawnienia..??

yodlowsky napisał:
To skąd biedny "Kowalski" będzie wiedział o długach które zaniedbał przed siedemnastu laty bo przecież różnie w życiu bywa ?
Ten biedny Kowalski jak się nazwałeś o swoich zadłużeniach które zaniedbał dowie się w sposób taki, jak Ty się dowiedziałeś.
yodlowsky napisał:
A o z kwestią przedawnienia..??
W tym temacie możesz coś "zdziałać". Wątków na forum tysiące i na temat przedawnienia, jak też nakazu zapłaty wysłanego na adres który nie jest faktycznym miejscem zamieszkania dłużnika, poczytaj, będziesz wiedział co i jak.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)

Powrót