Firma windykacyjna

• Autor wątku Autor wątku takitamzwykly
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

takitamzwykly

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich serdecznie.
Wiele lat temu podobno powstał dług w banku w wysokości X. Firma windykacyjna M kupiła rzekomy dług i wystąpiła do sądu o zwrot. Firma M nie wiem z jakiego powodu wystąpiła do sądu o spłatę tylko części rzekomego długu w wysokości powiedzmy 1/10 X. Nie wiem z jakiego powodu jednak wystąpiła w pozwie o zapłatę tylko wspomnianej 1/10 rzekomego długu. Jako że wspomniałem że dług jest rzekomy, sąd odrzucił pozew firmy w całości jako bezzasadny gdyż wszelkie roszczenia dotyczące długu zostały już w całości zaspokojone co zostało w sądzie poparte stosownymi dowodami. Wyrok nie został przez firmę M zaskarżony i wyrok jest prawomocny. Po kilku miesiącach spokoju nagle firma M zaczyna w sposób wysoko zjadliwy atakować mnie o zapłatę pozostałej części długu tj, 9/10 z kwoty wyjściowej. Na moje argumenty o wygranej w sądzie reaguje gniewem, wyzwiskami, nękaniem mnie telefonami, sms, groźbami itp. Tłumaczą się tym, że przegrali tylko tą 1/10 długu a o resztę mogą dopominać się ile im się podoba.
Proszę o wyjaśnienie jak to z tym długiem jest tak do końca. Czy firma M może co kilka miesięcy składać w sądzie pozew o zapłatę częściową długu ? Przecież to tak można ciągnąć latami bez końca.

Może tak się dziać. Ty to olewaj, poza odbieraniem poleconych i reakcją jak poprzednio.
Poza tym nagrywaj rozmowy, jeśli będzie to zasadnie to idź na policję - art. 107 k.w., może i nawet 190a k.k. jak przegną za mocno.

Powrót