Firma wynajmująca pojazdy i rozbicie samochodu przez klienta - Windykacja nnależności

• Autor wątku Autor wątku rprym
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rprym

Dzień Dobry,

Planuje założyć działalność i stworzyć usługę wynajmowania samochodu. Aby zacząć potrzebuje kredytu hipotecznego. Kwota ok 100 000 zł rozłożona na 15-20 lat aby były mniejsze, bezpieczniejsze raty, chociaż chciałbym spłacić jak w 2-3 lata, ponieważ bank nie bierze prowizji za wcześniejsza spłatę. Nie interesuje mnie leasing, ponieważ chodzi o starsze auto.

Co się dzieje w momencie gdy osoba która wypożyczy ten samochód rozbije go. Sprawa idzie do sądu, ale chodzi o to ze oddaje wartość pojazdu, pewnie w ratach na jakie może sobie pozwolić, a ja nie mam źródła dochodu i hipotekę na głowie. Moje pytanie jest takie: Czy można jakoś lepiej załatwić sprawę tego kredytu? np. wnioskować o przejecie zobowiązania przez sprawce wypadku? Tak abym mógł kupić następny samochód, lub wziąć kredyt na inne przedsięwzięcie.

Jestem w początkowej fazie, kwestie związane z umowa będę konsultował z prawnikiem, ale najpierw chce zdobyć jak najwięcej informacji. Proszę o jak najbardziej wyczerpującą odpowiedz i z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam,
Rafal

Od takich rzeczy jest ubezpieczenie.

Rada moja jest taka żeby się nie brac za coś o czym się nie ma pojęcia . Kolega wyżej dał Ci przykład.

;4056777 napisał:
Co się dzieje w momencie gdy osoba która wypożyczy ten samochód rozbije go. Sprawa idzie do sądu, ale chodzi o to ze oddaje wartość pojazdu,
kto od ciebie wypożyczy auto na takich warunkach????

Powrót