Firma zagraniczna

• Autor wątku Autor wątku biznesmen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

biznesmen

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam,

W związku z tym, że przymierzam się do otworzenia działalności za granicą mam kilka pytań. Chodzi mi o branżę IT.
Czy firma zagraniczna może oferować usługi czy brać udział w aukcjach w takich serwisach jak Allegro czy zlecenia.przez.net bez posiadania w Polsce oddziału ? Będzie ona wystawiała aukcje także w innych krajach.

Czy firma zagraniczna musi rejestrować w KRS-ie posiadanie serwisu internetowego i otwierać działalności w Polsce (podstawą działania serwisu będzie możliwość dodawania darmowych wpisów płatne będą tylko wybrane opcje i obsługiwane przez serwis płatności -jak np DotPay czy Paypal)?

Pozdrawiam,
B

Ostatnia edycja:
Jeśli Twoja firma ma być na terenie Unii to na 100% nie. W końcu mamy Wspólny Rynek. Natomiast co do wystawiania na Allegro czy E-bay to poczytaj regulaminy.

Tak zdecydowanie na terenie UE.
Czyli nie ma znaczenie jaki jest alias domeny (com,pl., info ), a także gdzie znajdują się serwery?

Mam jeszcze jedno pytanie o VAT ? Jeśli firma zagraniczna jest Vatowcem (ma VAT europejski), więc musi doliczać ten podatek. Czyli na stronie musi być VAT , który obowiązuje w kraju macierzystym czy z kraju pochodzenia klienta?

a jeszcze jedno. Zastanawiam się jak jest z płatnościami . Wtedy firma zagraniczna musi otworzyć konto w polskim DOtpayu czy Paypolu, jeśli płatności będą w polski złotych?

Sprawdź czy w Mbanku możesz otworzyć konto.

Powrót