Firma zajmujaca sie obrobka filmow i zdjec

• Autor wątku Autor wątku 10kate10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

10kate10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Chcialabym zalozyc firme, ktora zajmowalaby sie montazem filmow video i zdjec. Wygladaloby to tak jak np. montowanie filmow z wesel. Jestem calkiem zielona, wiec mam nastepujace pytania:

1. Jest dla mnie oczywistym, ze legalnie kupiony program do obrobki filmow i zdjec moze byc uzyty przez moja firme, czy tak jest w rzeczywistosci?

2. Czy obrazy z internetu moge legalnie wykorzystac w tych filmach/prezentacjach, a jesli nie to podaje przyklad: mam np. zdjecie osla z filmu animowanego Shrek, przerabiam go i dodaje do filmu/prezentacji.

3. Mam legalny MS Office, czy sciagniete przez niego cliparty z internetu moge legalnie wykorzystac w filmie?

4. No i wreszcie muzyka, czy mp3 sciagniete z netu rowniez moge wykorzystac, czy musialabym kupic oryginalne plyty.

Ad. 1 Tak, oczywiście możesz wykorzystać legalnie kupiony program
Ad. 2 Nie, filmy i obrazy są utworem i nie możesz wykorzystać nawet ich fragmentów nie wykupując licencji lub majątkowych praw autorskich, to że pobierasz je z internetu nie ma tu znaczenia.
Ad. 3 Nie wiem :)
Ad. 4 Nie, nie możesz wykorzystać mp3 ściągniętych z sieci. Nie możesz również wykorzystać muzyki zakupionej legalnie na płycie CD ponieważ nie posiadasz do niej majątkowych praw autorskich ani wykupionej licencji (możesz jej sobie tylko słuchać w domu). Rozwiązaniem jest tutaj wykorzystanie muzyki opartej na licencji Royalty Free.

Powrót