Firma zwleka ze zwrotem pieniędzy za niewykonaną usługę

• Autor wątku Autor wątku martian6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martian6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
14 października wybrałem firmę na oferii, która zgodziła się wykonać zlecenie (przeróbka strony internetowej). Jestem osobą prywatną. Wpłaciłem tego samego dnia całą kwotę 350zł i otrzymałem informację, że wykonają zadanie w ciągu 3-4 dni, otrzymałem także mailem fakturę vat.

Termin realizacji stale się przesuwał, aż 16 listopada poprosiłem o zwrot całej kwoty.

18 listopada otrzymałem wiadomość, że wykonają zwrot w ciągu 14 dni.

1 grudnia napisałem jeszcze jednego maila, w odpowiedzi tłumaczyli się i przepraszali.

6 grudnia wysłałem maila o terminie do 14 grudnia włącznie, albo podejmę kroki prawne.Brak odpowiedzi.

Chciałbym się dowiedzieć, co mogę w tej sytuacji zrobić? Wysłać jeszcze pismo listem poleconym? Prawdę mówiąc nie spodziewam się, że wykonają przelew 14.12.
Cała korespondencja odbywała się mailowo, mam adres siedziby firmy, nie mam zaś telefonu.

martian6 napisał:
Chciałbym się dowiedzieć, co mogę w tej sytuacji zrobić?
Naliczać odsetki i iść do sądu. Lub możesz jeszcze wysłać pismo poleconym z już doliczonymi odsetkami od 3 grudnia.

Ostatnia edycja:
Również padłem ofiara oszustki ogłaszającej się na Oferii, także dotyczy firmy oferującej usługi internetowe. Sposób postępowania dokładnie taki jak opisany przez Pana. Firma nazywa się Webhelp..rs Bardzo proszę o odpowiedź, myślę ze takich oszukanych osób jest więcej...

olo73 napisał:
Również padłem ofiara oszustki ogłaszającej się na Oferii, także dotyczy firmy oferującej usługi internetowe. Sposób postępowania dokładnie taki jak opisany przez Pana. Firma nazywa się Webhelp..rs Bardzo proszę o odpowiedź, myślę ze takich oszukanych osób jest więcej...

Dzień dobry.

Oto jak potoczyła się moja historia:
1. Złożyłem pozew do e-sądu: brak podstaw, przesłanie pozwu do Sądu Rejonowego właściwego dla miejsca zamieszkania dłużnika
2. Braki w pozwie (nie wiedziałem nawet czego tam brakuje, nie ja składałem pozew)
3. Poradziłem się w Federacji Konsumenta: wysłali pismo do dłużnika, brak odpowiedzi więc FK pomogła mi z pozwem
4. Złożyłem pozew do Sądu Rejonowego właściwego dla miejsca zamieszkania wraz z opłatą 30zł
5. Sąd wydał nakaz zapłaty
6. Wysłałem wniosek do SR o wydanie klauzuli wykonalności
7. Po otrzymaniu Nakazu wraz z klauzulą wykonalności wysłałem wniosek o wszczęcie egzekucji do kancelarii komorniczej w miejscu zamieszkania dłużnika
WAŻNE: we wniosku dobrze jest wskazać konto bankowe dłużnika, ułatwi to pracę komornikowi

8. Otrzymałem pismo o zajęciu konta bankowego dłużnika i odzyskaniu długu :)

teraz czekam jeszcze na zaksięgowanie przelewu dla kancelarii tytułem zwrotu kosztów korespondencji i zapewne sprawa dobiegnie końca :)

Pozdrawiam i polecam ściganie wszystkich złodziei nawet w związku z małymi kwotami!

Ostatnia edycja:
Powrót