Firma

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
OCEANIA

OCEANIA

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 047
Witam,przeszukałam forum,wydaję mi się,że wnikliwie i naprawdę niewiele znalazłam mimo tego,że parę pokrewnych tematów znalazłam:(dlatego zawracam głowę.
Prowadzę działalność gospodarczą w Polsce,to m.in handel w internecie.Mam też potencjalnych klientów z UK.Ponieważ koszty utrzymania firmy są zdecydowanie niższe w Uk,niż w Polsce myślę o jej przeniesieniu,bądź rozpoczęciu działalności w Anglii.Właśnie,czy przeniesienie wchodzi w grę?
Wiem oczywiście o niezbędnej siedzibie w UK,myślę,że z tym problemu nie będzie.
Nurtuje mnie wiele innych rzeczy.
Tzak naprawdę w natłoku informacji nie wiem już sama jakich formalnośći po kolei muszę dokonać,ale tak dosłownie krok po kroku...
Jeśli będę sprzedawała produkty na polskim allegro,gdzie mam płacić podatki?sądzę,że w UK,ale wolę spytać.
Ile wynosi składka na ubezpieczenie społeczne,ale taka,która kiedyś ewentualnie pozwoli mi na otrzymanie zasiłku dla bezrobotnych,bo i wersji pesymistycznej wykluczyć nie mogę:(
będę wdzięczna za każde sprawdzone wskazówki,a jesli już o tym było-przepraszam,mnie nie udało się znaleźć.
pozdrawiam

Podatki placisz tam gdzie masz zarejstrowana dzialalnosc, ubezpieczenie w uk dla SE obecnie wynosi 2,40 tyg. osoby te malo kiedy kwalifikuja sie do zasilku na podstawie oplacanych skladek.

Jezeli chcesz w UK zaczynac wszystko od poczatku,najpierw zarejestruj sie jako self employed tutaj:HM Revenue & Customs:First steps to register as self-employed
Jezeli nie masz partnera w biznesie to wybierasz opcje sole trader.
Jezeli zaznaczysz,ze nie masz ubezpiecznia to mozliwe,ze od razu przysla Ci informacje gdzie i jak to zrobic.
Na stronie hmrc wszystko jest opisane krok po kroku jak sie za wlasna dzialalnosc zabrac.
Pozdrawiam

Podpinam sie pod temat :roza:
Skoro prowadzacy SE nie oplacaja wystarczajacych skladek zeby potem zakwalifikowac sie na zasilek, to co mozna zrobic??? Jest mozliwosc podwyzszenia tej kwoty???

Powrót