Firmy rozsyłają spam, powołując się na ustawę, co robić : (

• Autor wątku Autor wątku socialkaos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

socialkaos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam

Od pewnego czasu zacząłem dostawać spam wyglądający mniej więcej tak:

Zgodnie z wymogami ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną* niniejszym pytamy Państwa, czy są Państwo zainteresowani otrzymaniem oferty firmy Adsystem, która dotyczy:
Promocji systemów wystawienniczych, od stoisk degustacyjno-prezentacyjnych, po roll-upy, bannery, ścianki targowe.
Wychodząc na przeciw Państwa oczekiwaniom wykonujemy również grafikę reklamową, logotypy, ulotki, plakaty itp.
Ofertę możemy modyfikować do Państwa indywidualnych potrzeb.

Zapraszam serdecznie do współpracy

Pozdrawiam
Miłego dnia

ADSYSTEM
xxxx xxxxxxx <- nazwisko
ul. Wyścigowa 34
53-012 Wrocław
tel. 48 71 79 98 914 wew. 29
fax.(071) 72 31 508
www/

* art.4 i art.10 ust. 2 ustawy z 18.07.2002 o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z dnia 9 września 2002 r.)
Osoby niezainteresowane przepraszamy za zajęcie miejsca w skrzynce pocztowej.

Bardzo cenię sobie swoją prywatność, konto mam firmowe.
W jaki sposób i gdzie mogę złożyć doniesienie na takie firmy
i co najważniejsze, czy mam szansę...

Dziękuję i pozdrawiam

Moim zdaniem to jest informacja handlowa więc masz szansę...
Art. 24. 1. Kto przesyła za pomocą środków komunikacji elektronicznej niezamówione informacje handlowe, podlega karze grzywny.
2. Ściganie wykroczenia, o którym mowa w ust. 1, następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Wniosek składa się chyba na Policję skoro to wykroczenie.....

Również wstępny list w którym prosi się adresata o zgodę na wysłanie mu w przyszłości informacji handlowej drogą elektroniczną stanowi specyficzny rodzaj informacji handlowej, gdyż pośrednio służy on już do promowania wizerunku przedsiębiorcy [jego towarów czy usług]

Nawet zastrzeżenie w takim mejlingu że wiadomość nie jest ofertą w rozumieniu KC także nie chroni nadawcy i nie wyłącza rygorów ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną w tym zakresie.

Powrót