Firmy windykacyjne i kontaktowanie się z rodziną

• Autor wątku Autor wątku stardust89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stardust89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich,
Ostatnio dostałam list z banku o zadłużeniu wynikającemu z opłat rocznych za konto i karte itd... Nie wiedziałam że mam coś takiego do płacenia w danym czasie, więc po prostu nie zmieściłam się w terminie zapłaty co zaskutkowało nałożeniem kary za przypomnienie listowne. Po otrzymaniu wspomnianego upomnienia, niezwłocznie uregulowałam kwotę mieszcząc się w terminie określonym w upomnieniu, nie mniej jednak mimo że bank odnotował wpłatę, przychodzą do mnie listy z firmy windykacyjnej. Mało tego, firma ta wydzwania do moich rodziców oraz babci mimo że nie podawałam tych numerów do kontaktu...
Domyślam się że ma to związek z tym, że jestem wciąż zameldowana w domu, w którym mieszkają moi rodzice i babcia.
Z wyjaśnieniem tej sprawy sobie poradzę, ale nurtuje mnie pytanie czy mogę coś zrobić w tym kierunku aby firma ta dajmy na to na przyszłosć nie wydzwaniała do mojej rodziny?
Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam! :)

Zacznijmy od tego, na jakiej podstawie firma ta przetwarza dane osobowe Pani rodziców i babci? Wierzyciel (jak rozumiem: bank) ma aktualne dane osobowe Pani jako dłużniczki i do Pani powinien kierować swoje roszczenia.

Właśnie nie wiem jak ugryźć ten temat... Windykator dzwonił do mojej rodziny mimo iż bliscy powtarzali że nie życzą sobie takich telefonów i nie będą udzielać informacji... Czy osoby, do których windykator dzwoni, a których sprawa bezpośrednio nie dotyczy, mogą coś zrobić aby takie telefony ustały? Ta konkretna przeze mnie sytuacja jest już wyjaśniona, ale słyszałam o sytuacjach w których windykator mimo sprzeciwów wciąż nachalnie dzwonił do bliskich danej osoby, a wg mnie to już podchodzi pod nękanie...
W moim przypadku dane moich bliskich nie mam pojęcia skąd windykacja miała, ani na jakiej podstawie te dane przetwarzała....
Macie jakąś wiedzę w tym temacie?
Pozdrawiam

Powrót