Flash

• Autor wątku Autor wątku kosmas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kosmas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie,
zleciłem grafikowi wykonanie strony internetowej.
Nie podpisaliśmy umowy, mam jedynie wystawioną fakturę (prowadzę działalność gospodarczą).
Stronę wykonał w formacie FLASH, wywiązał się z wykonania strony, natomiast nie dostarczył mi plików edytowalnych w formacie flash.

Tak więc przy jakiejkolwiek zmianie stronę muszę robić od początku, wyrzucić do śmieci, bądź z każdym elementem, który chce zmienić zwracać się do niego oczywiście za dodatkową opłatą :mad:. Osobiście wolałbym korzystać z usług już innej osoby.

W związku z tym chciałem się dowiedzieć czy jako właściciel strony mam prawo również otrzymać pliki edytowalne? Na fakturze jest napisane "Projekt strony internetowej".

Czy ewentualnie jeżeli będzie stawiał opór przed udostępnieniem mi plików mogę zwrócić się z tą sytuacją do sądu?

Z góry dziękuję za pomoc!

Witaj,

nie otrzymałeś plików źródłowych, albowiem zakupiłeś jedynie egzemplarz (kopie) dzieła wykonanego na twoje zamówienie. Aby móc otrzymać pliki źródłowe, musiałyby zostać przeniesione, z wykonawcy na Ciebie, majątkowe prawa autorskie do wykonanego dzieła, a taka sytuacja nie zaszła.

Dodatkowa uwaga, jeśli nie ustalono w formie ustnej lub pisemnej, że masz prawo do rozpowszechniania modyfikacji dzieła (pomijając kwestię posiadania plików źródłowych) we własnym zakresie, to i tak nie mógłbyś tego robić.

A cha, jeśli nie zastrzegliście tego w umowie, autor dzieła może go sprzedać powtórnie...

Uwaga na przyszłość - trzeba zamawiać dzieło z przeniesieniem majątkowych praw autorskich do niego i zezwoleniem autora na rozpowszechnianie modyfikacji (opracowań) dzieła.

Powrót