Forma działalności a inwestor?

• Autor wątku Autor wątku damiandmz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damiandmz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Czy ktoś może mi poradzić jaką formę działalności wybrać? Mam pomysł na firmę usługową ( rodzaj uslug jest czymś zupełnie nowym, stanowi więc w moim rozumieniu największy wkład ). Początkowo chcę się zająć wykonywaniem usług osobiście, całą stroną marketingową i większością spraw związanych z rozwojem działalności. Całkowity wkład finansowy na rozwój interesu ma pochodzić od koleżanki. Chciałbym aby mogła mieć udział w przychodach firmy w wysokości 30%. Natomiast w przypadku niepowodzenia ( braku przychodów) rozstajemy się bez roszczeń - oczywiście wspólne, podpisane uzgodnienie. Czy istnieje możliwość jej zainwestowania w moją jednoosobową działalność i określenia zwrotu pożyczki procentowo od ewentualnych przychodów firmy?
Jak wygląda wynagrodzenie w spółkach osobowych ( np. sp.j. )? Niebardzo rozumiem, że "nie istnieje". W takim układzie wspólnicy prowadzący sp.j. o rocznych przychodach kilku milionów złotych nie mogli by sobie pozwolić na kupno prywatnego samochodu czy mieszkania? Jak to działa?
Moj mail dmzpoland@gmail.com
Będę bardzo wdzięczny za porady.
Pozdrawiam, D.Z.

Możesz zaciągnąć pożyczkę u koleżanki odpowiednio wysoko oprocentowaną.
Możesz założyć spółki cywilną lub jawną, komandytową
Co do wynagrodzenia w sp.j. to reguluje to 46ksh, ale ten przepis jest dyspozytywny, możesz sobie przyznać wynagrodzenie.

Dzięki, jeszcze kilka detali..

Czyli w umowie spółki jawnej mogę zapisać, że należy mi się wynagrodzenie określone kwotowo lub procentowo od zysków?

Biorąc pożyczkę od koleżanki napisać z nią umowę cywilno prawną między mną i nią jako osobami prywatnymi czy mogę zapisać ją między firmą a osobą prywatną?

Mogę ustalić oprocentowanie pożyczki jako zależne od zysków firmy?
- jeśli będą zyski ona będzie miała większy zwrot pieniędzy, jeśli zysków nie będzie żadnych ona nie będzie miała prawa oczekiwać ode mnie zwrotu jakiej kolwiek kwoty? Są w necie jakieś wzory tego typu umów, nazywa się to jakoś?
Z góry dzięki.
D.Z.

damiandmz napisał:
Dzięki, jeszcze kilka detali..

Czyli w umowie spółki jawnej mogę zapisać, że należy mi się wynagrodzenie określone kwotowo lub procentowo od zysków?
Każdy wariant jest dopuszczalny, ale lepiej wskazać samą podstawę do ustalenia wysokości wynagrodzenia np uchwałę wspólników
Biorąc pożyczkę od koleżanki napisać z nią umowę cywilno prawną między mną i nią jako osobami prywatnymi czy mogę zapisać ją między firmą a osobą prywatną?
Raczej tobą jako przedsiębiorcą- nie wiem jak wygląda to księgowo.
Mogę ustalić oprocentowanie pożyczki jako zależne od zysków firmy?
- jeśli będą zyski ona będzie miała większy zwrot pieniędzy, jeśli zysków nie będzie żadnych ona nie będzie miała prawa oczekiwać ode mnie zwrotu jakiej kolwiek kwoty? Są w necie jakieś wzory tego typu umów, nazywa się to jakoś?
Jest to zwykła umowa pożyczki - co do oprocentowania pełna dowolność, aczkolwiek w kc istnieje przepis ( art. 359) przewidujący maksymalną stopę odsetek na poziomie 4xstopa kredytu lombardowego NBP
Z góry dzięki.
D.Z.
A

Powrót