Forma odwołania

• Autor wątku Autor wątku dzjeszt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzjeszt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie wszystich forumowiczów, to mój debiut tutaj

Mam takie pytanie, czy są odgórne określone ramy w jakiej formie trzeba składać pisemne odwołania? Chodzi mi po głowie napisanie jej na kolorowej kartce, z lekka nutką ironii, ale chciałbym się upewnić, że nigdzie nie jest to zabronione, żebym czasem na darmo sie nie trudził :)

PS.
Odmowe dostałem odnośnie dodatku węglowego, ponieważ panie dostały nakaz nie przyjmowania wniosków od gospodarstw domowych, które do CEEB wpisały się po 11 sierpnia nawet jeśli był to pierwszy wpis(sam nie doczytałem się niczego takiego w ustawie). Jeśliby ktoś miał jakieś wskazówki chętnie wysłucham

Pozdrawiam Kacper

Nie marnuj czasu i nie dowcipkuj. Nikogo tym nie ubawisz i na nikim nie zrobisz wrażenia. Masz termin i drogę odwoławczą od decyzji wskazaną w pouczeniu. Poza tym decyzja musi zawierać sentencję i uzasadnienie, i wątpię aby było tam że „panie dostały nakaz”. Odwołaj się i to merytorycznie. Prawo to nie publicystyka. Pamiętaj że odwołania rozpatruje taki sam urzędnik jak ten co wydał decyzję tylko zatrudniony w innym organie. Liczą się fakty i argumenty a nie opinie. Przegapisz termin decyzja się uprawomocni i po temacie. Odwołasz się niemerytorycznie organ odrzuci argumentacje i nie podważy decyzji, bo będzie ją rozpatrywał wyłącznie w zakresie uzasadnienia i twoich zarzutów i po temacie.

Ostatnia edycja:
Dowcipkować sobie możesz, ale nie wpłynie to na aspekt merytoryczny rozpatrzenia sprawy. Ba, może nawet zaszkodzić. Jeżeli zależy Ci na otrzymaniu dodatku węglowego zrób to jak należy, zgodnie z tym co napisała koleżanka powyżej. Jeżeli niekoniecznie zależy Ci na dodatku węglowym, ale chciałbyś chwalić się w towarzystwie błyskotliwym i zabawnym odwołaniem, to śmiało składaj. Zdarza się natomiast czasami, że strony w pismach, czy też sędzia w uzasadnieniu orzeczenia, wplatają zabawne stwierdzenia, ku uciesze użytkowników profili społecznościowych, gdzie fragmenty takich pism są publikowane.

Nie ma raczej żadnych restrykcyjnych wymgów co do tego na jakiej kartce ma być odwołanie...

Powrót