Formuła kursu

• Autor wątku Autor wątku martin78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martin78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam następujący problem:
uczestniczyłem w kursie firmy X przygotowującym do egzaminu państwowego. Zdałem egzamin i formuła kursu tak mi się spodobała, że postanowiłem zrobić własny kurs w oparciu o nią. Jednak zamierzam oczywiście zamieścić na początku kursu wzmiankę o tym, że jest on oparty o formułę kursu przeprowadzanego przez X. Czy to wystarczy do tego, aby nie być posądzonym o plagiat? W końcu nie przywłaszczam sobie prawa do formuły, ale jasno informuję, że została ona wymyślona przez X.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
M

Witaj,

jeśli przyjąć, że formuła kursu spełniała warunki do bycia utworem w świetle USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp) - czyli posiadała twórczy i indywidualny charakter - to rzeczywiście jest ona chroniona prawami autorskimi.

I teraz wszystko zależy od tego, jak bardzo wzorowałeś się na pierwotnej formule - albowiem mamy wtedy w ogólności dwa przypadki:
  • opracowanie:
    jeśli w formacie twojego kursu znalazła się dominująca ilość elementów wzorowanych (kopii?) formatu pierwotnego - to w takim układzie dokonałbyś właśnie opracowania formatu pierwotnego, zaś zgodnie z Art.2. upaipp na korzystanie z takiego opracowania potrzebowałbyś zgody autorów utworu pierwotnego.
  • inspiracja:
    zaistniała by zaś w takim przypadku, kiedy ilość elementów twórczych zaczerpniętych z formatu pierwotnego byłaby znacząco mniejsza od ilości elementów wniesionych przez ciebie. W praktyce oznaczałoby to zasadniczo, że twój format powinien się znacząco różnić od pierwowzoru.
    Niestety, nie ma jednoznacznych definicji opracowania czy inspiracji, więc zawsze ostateczną decyzję podjąć musi autor - gdyż to on, w momencie konfliktu, będzie musiał obronić przed sądem tezę, że utwór ma charakter inspiracji.
Pamiętaj jednakże, że w obu przypadkach prawo autorskie mówić będzie o formie elementów formatu kursu - grafika materiałów (layout-y), sposób formatowania treści materiałów, zdjęcia etc., a nie o ideach czy pomysłach samego kursu - gdyż te w ogólności nie są chronione prawem autorskim.

Popatrz też tam: http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html.

Powrót