Formularz a1 unieważniony/zus wycofany w polsce

• Autor wątku Autor wątku Krystianocav
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krystianocav

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Serdecznie.

Pisze w sprawie pracy za granica, a dokładniej w Belgii.
Mam założoną własna działalność gospodarcza w Polsce i pracuje na terenie Belgii.
Składki ZUS opłacałem w Polsce na podstawie druku A1. Belgijski ZUS wysłał pismo do Polski aby ta sprawdziła zgodność faktur wystawianych w Polsce oraz potwierdziła słuszność płacenia składek ZUS w Polsce za okres 2015-2019.
Po złożeniu wszystkich faktur i okresów pracy w Polsce oraz Belgii dostałem pismo o wycofaniu formularza A1, a co za tym idzie usunięciu przez filie ZUS (w latach 2015-2019). Następnie otrzymałem pismo z Belgii, iż zgodnie z rozporządzeniem CE 883/2004 podlegam teraz Belgijskiemu prawodawstwu, którzy twierdzą, że trzeba się zarejestrować do funduszu ubezpieczenia społecznego w Belgii i opłacić składki socjalne za okres 2015-2019 i to jest jedyny sposób aby zapewnić sobie kontynuacje pokrycia ubezpieczenia społecznego i uzyskać prawo do emerytury. Jeśli nie uda się zarejestrować w Belgii zmuszeni są zakwalifikować mnie jako niedotrzymującego zobowiązania płatności.
Kolejnym pismem jakie otrzymałem z Polskiego ZUSU jest propozycja aby wypełnić druk US-36 "Wniosek o zawarcie porozumienia wyjątkowego" pomiędzy Belgią a Polską.

Dodam, iż swoją działalność gospodarczą planuję zakończyć już w tym miesiącu i wrócić na stałe do kraju tj.07.2019

Bardzo proszę o radę, co zrobić w takiej sytuacji?

Z góry dziękuję za pomoc i każdą radę!

Powrót