Formularz S1 AOK NFZ

• Autor wątku Autor wątku leena1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leena1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Narobiłam sobie niezłego bałaganu i w związku z tym bardzo prosiłabym szanownych forumowiczów o pomoc w miarę możliwości. Z góry mówię że była to moja głupota i nieświadomość dlatego do gromów jakie mogą się posypać z Państwa strony podejdę z pokorą i zrozumieniem. Otóż:

Jestem emerytką i przyjechałam do Niemiec z moim mężem który ma paszport niemiecki, w 2012 roku i zameldowałam się w tutejszym urzędzie, jednak nie wykonałam żadnego z tych kroków które powinnam wykonać, czyli, przed wyjazdem z Polski nie zgłosiłam mojego obecnego miejsca zamieszkania w Niemczech do ZUS i nie wyrobiłam karty EKUZ, jak też nie składałam podania o wydanie formularza s1. W tym czasie byłam na ubezpieczeniu rodzinnym (dołączona do ubezpieczenia męża) I tu zaczyna się ogromny mój problem. W 2013 roku w związku z tym że zasłabłam zabrano mnie do szpitala i przebywałam w nim około 12 dni. W czerwcu 2015 roku, AOK dojrzało się że jestem również ubezpieczona w NFZ w Polsce co według prawa jest niedozwolone. Wyrejestrowałam się więc z ubezpieczenia w NFZ w lipcu tego samego roku co AOK potwierdził. I teraz AOK upomina się o formularz S1, którego nie mogę w tej chwili dostać bo jestem wyrejestrowana z ubezpieczenia w NFZ ( nie dostanę go również wstecz czyli od 2012 do lipca 2015 bo nie zgłosiłam nowego adresu do ZUS), jednocześnie piszą że cofną ubezpieczenie rodzinne od 2012 do czerwca 2015 i każą płacić za wszystkie usługi medyczne w tym za pobyt w szpitalu. W związku z tym pytanie, czy jest jakieś wyjście z tej dramatycznej dla mnie sytuacji?

Przepraszam za wszelkie błędy i proszę o jakiekolwiek wskazówki. Pozdrawiam serdecznie.

Powrót