Formularz SD-Z2 a nowy limit darowizny

• Autor wątku Autor wątku Natalia.Pas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Natalia.Pas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dobry wieczór,

Chciałabym prosić o pomoc w interpretacji podwyższenia limitu darowizny poniżej której nie trzeba składać formularza SD-Z2.

Według strony gov:

Kto nie musi zgłaszać
Każdy, kto:

dostał majątek na podstawie umowy darowizny albo nieodpłatnego zniesienia współwłasności, którą zawarł u notariusza, lub
dostał majątek, którego wartość nie przekracza 36 120 zł. Liczy się majątek otrzymany w ciągu 5 lat od jednej osoby łącznie (i z darowizny, i ze spadku).

Kwota ta zwiększyła się do 36 tys w lipcu. Czy powinnam zgłosić otrzymanie darowizny (przelew internetowy) jeśli moja sytuacja jest następująca. Dostałam przelewem od jednego z rodziców (I grupa podatkowa) kwoty:
- 20 tys (przelew w dniu 26.04.2023)
- 10 tys (przelew w dniu 29.05.2023)
- 2 tys (przelew w dniu 21.08.2023)

Jeśli obowiązuje mnie jeszcze stary limit (10tys) to czy składając wniosek mam podać datę wystąpienia zobowiązania podatkowego jako 26.04.2023? I wpisać całą zsumowaną kwotę z 3 przelewów, gdzie 2 kolejne były później?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Natalia

Witam,

Jak sama Pani wskazała
"Liczy się majątek otrzymany w ciągu 5 lat od jednej osoby łącznie (i z darowizny, i ze spadku)."

SD-Z2 nie powoduje powstania konieczności opłacenia podatku jak otrzymała Pani przelew od rodzica, jednak powyżej ustalonej ustawowo kwoty transakcje trzeba zgłaszać do US, by tej opłaty uniknąć. + trzeba mieć na względzie termin 6 miesięcy od daty darowizny, więc ma Pani mało czasu na zgłoszenie SD-Z2. 26.04.2023 + 6 miesięcy mija za parę dni.

np. niedawno nabyłem samochód w drodze darowizny i go zgłosiłem, bo wartość przekraczała ustawowy limit.
W US też pracują ludzie i chętnie rozwieją Pani wątpliwości.

Powrót