Fortunato (WEH Inwestycje) zawiadomienie - spłata długu

• Autor wątku Autor wątku jasiu226
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jasiu226

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam, otrzymałem pismo z firmy Fortunato (dawne WEH Inwestycje) w którym zawiadamiają mnie o długu po zmarłym w 2005r ojcu. Zadłużenie to 17600zł. Umowa z Bankiem zawarta w 2004r przez Ojca, w 2008 odkupili dług od WBK i "zaczęli" egzekwować w 2016r czyli po 8 latach od zakupu długu. Co im odpisać/powiedzieć przez telefon żeby mnie przestali nękać długiem, z którym nie mam nic wspólnego? Czytałem w internecie, że długi bankowe przedawniają się po 3 latach, mam rację? Strasznie mają natrętnych konsultantów na infolinii i już nie chce mi się słuchać tych delikatnie mówiąc "niekompetentnych" ludzi. W załączeniu skan pisma. Pozdrawiam i liczę na odpowiedź, z poważaniem jasiu226.

czy przyjąłeś spadek czy odrzuciłeś? -

Nie ma znaczenia. Jeśli ktoś coś chce to po pierwsze powinien sobie sam ustalić spadkobierców. To raz. A po drugie - roszczenie wygląda na przedawnione. Zatem odradzam jakiekolwiek negocjacje i próby wyjaśniania. Niech się sami martwią o własne sprawy. Czekać na pisma z sądu i tyle. Najpewniej się nie pojawią...

Nie sądzę, żeby WBK występował o nakaz zapłaty, raczej walnęli BTE. A przerwanie przedawnienia z BTE nie działa w wypadku, gdy nowym wierzycielem nie jest bank. Więc na 99% przedawnione.

Powrót