Forum a negatywne opinie i grozby pozwu

• Autor wątku Autor wątku Brunet85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Brunet85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Jestem administratorem forum. Napisala do mnie firma, ktora posiada pelnomocnictwo niby w reprezentowaniu innej, zajmujacej sie sprzedaza okien. Na moim forum umieszczone sa negatywne opinie o wykonanych pracach przez ta firme. Jest ich z 8-9. Reprezentant owej firmy domaga aie usuniecia 5 opinii. Ochrona dóbr osobistych, art. 24 k.c.,212 k.k., - tym sie argumentuja obroncy. Wymagaja ode mnie usuniecia wpisow ktore przedstawili mi w emailu. Musze to zrobic? Nie wiem czy owe wpisy sa pomowieniem czy prawda, wiec czy wina pada na mbie w jakims atopniu. Na koniec napisali do mnie: Informujemy, że poprzez brak reakcji pracowników serwisu forum można domniemywać, iż
działali w zamiarze ewentualnego popełnienia czynu pomówienia, ponieważ w takim
przypadku można wykazać, iż uruchamiając serwis co najmniej przewidywano, że jego
użytkownicy będą dopuszczali się tego czynu, a pracownicy serwisu godzili się z tym
faktem.
Biorąc pod uwagę powyższe fakty żądamy od Państwa natychmiastowego usunięcia ww.
wpisów oraz zabezpieczenie ich w celu dalszego postępowania. Z uwagi na ciężar i wagę
zarzutów opisywanych na Państwa forum wobec Naszego Klienta zastrzegamy sobie
prawo do podjęcia innych działań prawnych związanych z ww. wpisami.

Wygląda mi to na probe zastarszenia bardziej. Jakie jest Wasze zdanie? Co powinienem zrobic, a co nie? Pozdrawiam

czyli domniemam ze mam obowiazek usuniecia danych wiadomosci czy wpisow jedynie jesli dostane tresc wyroku sadowego? Co jesli firma domaga sie natychmiastowego usuniecia wiadomosci oraz zabezpieczenia ich celem dalszych ewentualnych spraw?

Możesz nie usuwać i być solidarnie odpowiedzialny za skutki wpisu, albo usunąć i nie być.

Wybór należy ogólnie do ciebie.

Drogi adminie, cieszę się że ktoś korzysta z tego prawa. Moja firma również padła ofiarą takiego wpisu na tym forum, kiedy to dwa lata temu prowadziliśmy akcje informacyjną do użytkowników po przejęciu danych jednej z firm w Polsce. Ja rozumiem, że świadomość konsumenta jest nikła w tym zakresie, a ADO raczej nikt w Polsce nie wykonuje. Bo i po co... - ale jeden wątek zatytułowany "pogróżki przez SMS" skutecznie do dziś odstrasza mi klientów, dlatego że na słowa kluczowe nazwa firmy, lub domena firmy jesteście wypozycjonowani na 4 lub 5 pozycji. Dzięki temu moja firma straciła klientów, ktory po dziś dzień widzą taki wpis jako nagłówek w Google. Już więcej nikt nie czyta wątków poniżej, bo i po co wystarczy że na formum prawnym, ktory cieszy się zaufaniem jest napisana bzdura. A admin nie raczył nawet zablokować czy usunąć tego wpisu choć godzi on w dobre imie firmy, bo nasz specjalista marektingu wyjaśnił publicznie co i jak.

Ciekawostką jest to, że gdy osobiście przytoczyłem inny przypadek na tym forum, jak kobieta w żeczoym poście, Tym razem jak byłem pokrzywdzony. To admin pozowlił sobie na ukrycie domeny i nazwy sprawcy. Zatem jawi się pytanie - Czemu ??? Czy to oznacza, że wg admina są równi i równiejsi.... Spółkę zoo bezkarnie można obsmarować czyniąc szkody dla jej wizerunku i negatywnie wpłynąć na sprzedaż, a już działalności gospodarczej jakiegoś trolla - blogera już nie??

Nie dziwię się zatem, że komuś puszczają nerwy. Jeśli faktycznie doszło do pomówienia. W moim przypadku jest tak napewno. Jeśli tylko na admina działa korespondencja z kancelarią prawną to faktycznie moja firma tez będzie się domagać usuniecia tego wpisu.

I taka rada dla admina na koniec. Polecam szkolenie Google Interner Revolution. - Buduje świadomość jak działa google i wtedy łatwiej jest zrozumieć jak można niefrasobiliwie, zrobić wpisami innym krzywdę. Bo są dziś rzeczy, ktore paragrafy nawet najdoskonalszego prawa nie opisują.

Zatem... jaka jest decyzja adminie?
a. trzeba zgłaszać się tylko poprzez kancelarię??? - aby dokonać usunięcia?
b. czy też wykażesz odrobinę rozsądku i konsekwencji w kontekście ujawniania owych pomówień i na wniosek użytkownika po przedstawieniu rzeczowych dowodów usuniesz szkodliwy wpis.

pozdrawiam
JM

Proszę nie podpinać się pod cudzy wątek tym bardziej, że założyłeś swój własny.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Sprawa zatem prosta kolejne pismo powędruje z kancelarii prawnej

Powrót