Forum Dyskusyjne

• Autor wątku Autor wątku Kasilas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kasilas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Pare pytań dotyczących for dyskusyjnych...

1. Jak to jest z tym nie ponoszeniem przez adminów odpowiedzialności za treści umieszczone przez userów, wiem taki wpis sobie do regulaminu nie ma mocy prawnej ale jak to jest dokładniej, wiem że admini i moderacja powinna usuwać takie wiadomości, lecz jak wiadomo nie od razu admin się o tym dowie i nie usunie w 2 minutki, tak więc jest jakiś czas na usunięcie tych wiadomości?

2. Czytałem gdzieś na forum aby nie kasować postów łamiących kodeks, tylko je zostawić dla prokuratury czy coś takiego, tak więc stąd moje pytanie, otóż nie przeniosę tylko 1 wiadomości do innego działu, gdyby cały temat był wbrew prawku to co innego, a z kolei nie mam też możliwości ukrycia jednej wiadomości dla innych użytkowników, tak więc czy mogę zostawić taką też wiadomość umieszczając w niej informację że jest nie zgodna z prawem i aby nie stosować jej zaleceń itp., bez ponoszenia odpowiedzialności za samą treść (tak jak to było w punkcie 1), czy lepiej jednak to usunąć (kasując tym samym domniemany dowód).

3. Czy coś grozi użytkownikowi który zaakceptował regulamin forum, a potem złamał jeden z jego punktów? (np. Multikonto) Jeśli tak to co?

4. Co zrobić gdy znajdę w internecie plagiat pochodzący z mojego forum? Czy moge się czegoś domagać, oraz czym ewentualnie mogę udowodnic iż takowy istniał (w wypadku np. skasowania go)?

5. Co zrobić gdy użytkownik łamiący regulamin forum, mimo zbanowania jednego adresu IP, wchodzi nadal na stronę i łamie regulamin korzystając z Proxy?

6. Czy mam obowiązek kasowania wiadomości użytkowników, co napisali je na forum, a potem zostali zbanowani?

Witam
Bardzo dziecinne i proste pytania
Chyba to forum robi małolat ale proszę bardzo odpowiedzi
1- Admin odpowiada i może być pociognięty do odpowiedzialności za to ze ktoś kogoś obraził
2- Do prokuratury chyba rośnie nam trol bardzo głupie pytanie tylko kasować
3- Zabonowanie i to co wymyśli admin kolejne głupie pytanie
4- Widzę że nie wiesz co piszesz
5- Praktycznie nic się nie da

Prokuratortus proszę bez takich osobistych wycieczek, nie każdy musi znać się na prawie.

Kasilas
ad1. Odpowiada jeśli wie, że zostało naruszone prawo a mimo to nie reaguje. Wszystko zalezy tez od sposobu moderacji (np posty po akceptacji). Zastosowanie ma tu również art. 14 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną, prosze zapoznać się z nią. Został ten punkt już opisany na forum dość dokładnie, tak samo jak Pana pytanie.

ad2. Jesli uzna Pan, że post łamie prawo, znieważa kogoś, zniesławia to proszę taki post usunąc (jeśli np post) lub sprawić aby nie był dostępny do wglądu użytkownikowi i później usunąć, jeśli Pan uważa ze komuś może się przydać ze wzgledów dowodowych.

ad3. Grozi mu popadnięcie w niełaske admina, z banem od niego włacznie. Sanki prawnych za to nie ma.

ad4. Zalezy czy to co od Pana ktoś "zapożyczył" spełnia cechy utworu. Najlepiej zgłosić do niego bezpośrednio naruszenie Pana praw i żadać usunięcia tych skopiowanych treści, albo położyć na to łape, bo więcej zachodu niż pożytku. Nie oszukujmy się, sądować się za to, poprostu nie opłaca.

ad5. blokować proxy, jakiś filtr antyspamerski zainstalować

ad.6 nie

Powrót