Forum internetowe

• Autor wątku Autor wątku shedweed
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shedweed

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, w przypadku złego działu proszę o przeniesienie.

Już jakiś czas temu założyłem forum internetowe - jak na razie bardzo słabo rozkręcone ;]

dzisiaj trafiłem ja jakiejś tam stronie informację, że MUSZĘ zarejestrować swoje forum jako Czasopismo..
inaczej mogę być ścigany przez prokuraturę.. (?)

wydaje mi się to bez sensu..

Nie da się tego jakoś ująć najzwyczajniej w świecie w regulaminie forum który każdy przed rejestracją musi zatwierdzić??

Mocno mnie to zaskoczyło, pierwszy raz słyszę o konieczności rejestracji stron/for/blogów jako dzienniki/czasopisma ...

jeśli nijak nie da się tego obejść, to w jaki sposób można to załatwić?
i z jakimi kosztami się to wiąże..

Witaj, zasadniczo powinno się rejestrować strony, które posiadają rzeczywiście charakter prasy (w świetle USTAWY z dnia 26 stycznia 1984 r. "Prawo prasowe"), to znaczy zawierają treści dziennikarskie, reporterskie, newsy, artykuły, etc... Zwykle przeciętne forum nie posiada takiego charakteru, więc i rejestrowanie go jako wydawnictwa prasowego nie miałoby specjalnie celu.

Natomiast praktycznie każde forum to usługa świadczona przez właściciela takiego portalu na rzecz jego użytkowników. Należy więc spełnić wymagania głównie USTAWY z dnia 18 lipca 2002 r. "o świadczeniu usług drogą elektroniczną" w tym posiadać stosowny regulamin. Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat - poszukaj takich tematów w 'Archiwum' (albo opcją 'Szukaj') w tym dziale, a więcej na Nowych technologiach. I na dole tej strony też masz przykładowe linki.

Powrót