Fotografie prac plastycznych a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku Astarloa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Astarloa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Na wstępie witam wszystkich serdecznie.

Szczerze mówiąc nie mogłem znaleźć na forum analogicznego wątku, więc stworzyłem nowy temat.
Mam mały problem - otóż tworzyłem bardzo specyficzne i unikalne prace plastyczne. W tzw. międzyczasie przypałętał się jeden znajomy, który postanowił mi trochę "pomóc" i stwierdził, że mnie wypromuje w zamian za 50% zysków O.o , a że nie miałem do tego głowy i mnóstwo innych zajęć to się zgodziłem. Oczywiście wszystko odbywało się "na gębę".Owa "Promocja" polegała na zajęciu się fotografowaniem moich prac oraz umieszczaniem ich na facebooku na założonym przez niego fanpejdżu. Po krótkim czasie nasza "współpraca" się zakończyła ze względu na brak aktywności ze strony mojego "menadżera".

Pytaniem które mnie od dłuższego czasu nurtuje: czy mam jakieś prawa odnośnie zdjęć moich prac, które zostały upublicznione na facebooku? Jeśli tak, to czy mogę założyć swój własny fanpejdż korzystając z udostępnionych przez niego w internecie zdjęć i/lub czy mogę wymóc podanie mojego autorstwa przy zdjęciach na jego fanpejdżu?

Nadmienię, że po zadaniu mu tych pytań, na nic się nie zgodził, twierdząc, że stworzył markę i że na niej będzie zarabiał korzystając ze zdjęć, bo zdjęcia są jego autorstwa.
Przy okazji znalazłem w jednym sklepie internetowym odnośnik do wspomnianego fanpejdża z ofertą wykonania moich prac plastycznych.
Bardzo prosiłbym o pomoc

Pozdrawiam i dziękuję za ewentualną odpowiedź.

Astarloa napisał:
... czy mam jakieś prawa odnośnie zdjęć moich prac, które zostały upublicznione na facebooku? Jeśli tak, to czy mogę założyć swój własny fanpejdż korzystając z udostępnionych przez niego w internecie zdjęć i/lub czy mogę wymóc podanie mojego autorstwa przy zdjęciach na jego fanpejdżu? ...
W doktrynie przyjmuje się, że jeżeli tematem zdjęcia jest wyłącznie utwór plastyczny, a celem zdjęcia jest jedynie jego odtworzenie w formie cyfrowej, innej formie prezentacji utworu plastycznego, zdjęcie to jako takie nie stanowi przedmiotu prawa autorskiego. To autor utworu plastycznego decyduje o jego rozpowszechnianiu i korzystaniu.
Jeśli jednak tematem zdjęcia jest forma kompozycji z utworem plastycznym należy traktować je jako samodzielny utwór chroniony prawem.

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Ale jak mawia powiedzenie - Każde pytanie rodzi następne, każda odpowiedź – także ;)

wracając do pytań: Czy dobrze, rozumiem, że wszystko zależyw wyborze tematu zdjęcia od interpretacji fotografa, tak? Bo jeśli on uzna, że zdjęcie - produktówka, którą robił, jest zdjęciem artystycznym to znaczy że nie mam żadnych praw do niego? Czy to jest jakoś "odmierzalne", które zdjęcie jest odtworzeniem w formie cyfrowej a które pracą artystyczną?

Drugie pytanie jeśli przy każdej sesji zdjęciowej pomagałem ustawiać, trzymałem blendę foto i uczestniczyłem (decydowałem) przy obróbce w programie graficznym, to znaczy, że też jestem współautorem zdjęcia?

Pozdrawiam

Astarloa napisał:
... które zdjęcie jest odtworzeniem w formie cyfrowej a które pracą artystyczną? ...
Przyjmuje się, że jeśli tematem zdjęcia jest wyłącznie utwór plastyczny, wypełnia cały kadr bez uzyskiwania np. perspektywy lub tym podobnych efektów, to jest to wyłącznie odtworzenie utworu, jego kopia w formie cyfrowej. Autor zdjęcia nie nabywa żadnych praw do takiej kopii.
Astarloa napisał:
... to znaczy, że też jestem współautorem zdjęcia?...
Być może.
Lecz w przypadku opisanym powyżej, a prawie jestem pewien, że o takie zdjęcie chodzi, nie ma to żadnego znaczenia.

Ostatnia edycja:
Dzięki wielkie za odpowiedź!

W świetle tych wyjaśnień:
Astarloa napisał:
... twierdząc, że stworzył markę i że na niej będzie zarabiał korzystając ze zdjęć, bo zdjęcia są jego autorstwa.
Przy okazji znalazłem w jednym sklepie internetowym odnośnik do wspomnianego fanpejdża z ofertą wykonania moich prac plastycznych.
...
Takie działanie bez Twojej zgody jest bezprawne i stanowi naruszenie Twoich praw autorskich osobistych i majątkowych ze wszystkimi konsekwencjami wobec naruszającego - czytaj Art. 78., Art. 79., Art. 115., Art. 116. Ustawy.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
W świetle tych wyjaśnień: Takie działanie bez Twojej zgody jest bezprawne i stanowi naruszenie Twoich praw autorskich osobistych i majątkowych ze wszystkimi konsekwencjami wobec naruszającego - czytaj Art. 78., Art. 79., Art. 115., Art. 116. Ustawy.
Ale czy nie zmienia tego fakt, że jest on założycielem i administratorem fanpejdża?

Nie ma to żadnego znaczenia. Nie nabył żadnych praw do rozporządzania Twoimi utworami oraz korzystaniem z nich w inny sposób niż prezentacja na fanpejdżu w oparci licencję domniemaną.

Licencja ta jest oparta na warunkach ustawowych zatem jest licencją niewyłączną i pięcioletnią. Po tym czasie wygasa, a dalsze korzystanie z utworów staje się bezprawne bez uzyskania ponownej zgody autora. Korzystanie z utworu po za warunkami tej licencji może stanowić powód do jej wypowiedzenia, w formie pisemnej listem zpo.

Ostatnia edycja:
Witam,
mam pytanie spokrewnione z problemem wyżej wymienonym - otóż kolega grzecznościowo narysował mi klika ilustracji, które mają mi posłużyć do zarabiania pieniędzy. Czy powinienem mieć na to jakichś dokument, który w przyszłości potwierdzi nabycie praw do tych ilustracji (w życiu różnie bywa...)

Zawsze należy pamiętać, że korzystając z cudzego utworu powinno się zadbać o udokumentowanie swojego prawa do korzystania, ponieważ brakiem odpowiedniej umowy naraża się na konsekwencje wynikające z Ustawy.

Dziękuję za podpowiedź. No właśnie z jednej strony spisywanie się umowami, z drugiej stosunki koleżeńskie... Muszę z nim porozmawiać na ten temat. Pozdrawiam.

Witam ponownie. Sprawa, o której pisałem wcześniej eskalowała. Gwoli przypomnienia:

Wykonuje prace plastyczne na maskach szermierczych (malunki techniką aerografu). Część zdjęć udało się sfotografować przez jednego fotografa, jako zdjęcia produktowe (jak sam je określił dzisiaj w jednej z wiadomości).
Owe zdjęcia zostały mi przekazane przez dropbox 2 lata temu. Nie mieliśmy żadnej umowy na współpracę. Ów fotograf nie jest fotografem zawodowym, nie prowadzi żadnej firmy, nigdzie nie jest zarejestrowany, nie należy do związku twórców i fotografów. Prowadzi jedynie fundację o charakterze sportowym.
Zdjęcia zamieściłem na swojej stronie internetowej jako reklamę wykonywania przeze mnie artystycznych malunków na maskach szermierczych. Wcześniej zdjęcia zostały zamieszczone za obopólną zgodą na portalu społecznościowym, który ów fotograf przejął (jak pisałem w pierwszym wątku tej sprawy). Dzisiaj dostałem maila od niego o takiej treści:

"Szanowni Państwo,

Niniejszym w związku z paragrafem Art.79.1 Ustawy o Prawie Autorskim i P.P. żądam natychmiastowego zaprzestania naruszania moich praw autorskich majątkowych i osobistych w postaci rozpowszechniania przez Waszą firmę zdjęć które są mojego wyłącznego autorstwa, zaś firma rozpowszechnia je bez wymaganej prawem zgody autora.
Równocześnie mam nadzieję na polubowne załatwienie sprawy.

Z poważaniem"

Teraz pytanie - czy ów żądanie jest zasadne? Czy moje prawo, jako twórcy unikalnych prac plastycznych jest nadrzędne nad prawem fotografii produktowej? Dodam tylko, że przy każdej z sesji zdjęciowych uczestniczyłem i ustawiałem koncepcję zdjęć, pomagałem w ustawieniu światła, doradzałem w tym.

Dodam, że istnieją jeszcze inne zdjęcia, których mi nie wydał, mimo wielu próśb.

Przykład zdjęć ów fotografa:

http://www.rebelfencing.pl/wp-content/uploads/photo-gallery/deathitself01.jpg

http://www.rebelfencing.pl/wp-content/uploads/photo-gallery/venice03.jpg

Przykłady zdjęć wykonanych przeze mnie:
http://www.rebelfencing.pl/wp-content/uploads/photo-gallery/IMGP9788.jpg

Pozdrawiam
I z góry dziękuję za odpowiedź.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Astarloa napisał:
... Ów fotograf nie jest fotografem zawodowym, nie prowadzi żadnej firmy, nigdzie nie jest zarejestrowany, nie należy do związku twórców i fotografów. Prowadzi jedynie fundację o charakterze sportowym. ...
Nie ma to żadnego znaczenia.
Astarloa napisał:
... za obopólną zgodą na portalu społecznościowym ...
Autor zdjęć wyraził zgodę na rozpowszechnianie? W jakiej formie? Możesz ową zgodę udokumentować?
Astarloa napisał:
... Czy moje prawo, jako twórcy unikalnych prac plastycznych jest nadrzędne nad prawem fotografii produktowej? ...
Prawa do zdjęć należą do ich autora.
Astarloa napisał:
... przy każdej z sesji zdjęciowych uczestniczyłem i ustawiałem koncepcję zdjęć, pomagałem w ustawieniu światła, doradzałem w tym. ...
Cóż, czy można Tobie przyznać współautorstwo czy też nawet autorstwo zdjęć może orzec tylko Sąd.

Witam ponownie

To teraz pytanie z innej beczki - czy mogę zażądać nie publikowania zdjęć moich prac na portalach społecznościowych (funpage na facebooku, etc.?)
Owe zdjęcia zamieszczone są tutaj:
https://www.facebook.com/gravediggerstudio/?fref=ts

LeszsekS napisał:
Autor zdjęć wyraził zgodę na rozpowszechnianie? W jakiej formie? Możesz ową zgodę udokumentować?

To autor zdjęć wstawił je na facebooka.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Astarloa napisał:
... czy mogę zażądać nie publikowania zdjęć moich prac na portalach społecznościowych ...
Mamy do czynienia ze zdjęciami maski czy też kasku. Nie możesz się sprzeciwić aby właściciel tych przedmiotów udostępniał zdjęcia swojej własności. Nawet gdyby traktować to jako egzemplarz utworu (co może być uważane za nadinterpretację) takie działanie właściciela jest dozwolone.
Astarloa napisał:
... To autor zdjęć wstawił je na facebooka.
Jeśli robisz to w ramach tamtego portalu w oparciu o jego regulamin.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Mamy do czynienia ze zdjęciami maski czy też kasku. Nie możesz się sprzeciwić aby właściciel tych przedmiotów udostępniał zdjęcia swojej własności.

Właścicielem tych przedmiotów nie jest wspomniany fotograf.

Ostatnia edycja:
Niczego to nie zmienia. Wykonując prace plastyczne na przedmiotach powszechnego użytku musisz być świadom, że te przedmioty mogą być fotografowana a zdjęcia rozpowszechniane.
Gdyby autor zdjęcia przypisywał sobie także autorstwo utworu plastycznego na przedmiocie byłoby to naruszenie Twoich praw autorskich osobistych.

Ostatnia edycja:
Powrót