Fotografowanie na imprezach

• Autor wątku Autor wątku andi726
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andi726

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, zaoferowana mi współprace z pewnym portalem polegająca na wykonywaniu zdjęć na imprezach klubowych.
Sa to imprezy biletowane z selekcją, na których pojawiają się bardzo często osoby nieletnie.
Po wykonaniu fotografii wstępnie je obrabiam i przekazuje temu portalowi który umieszcza je na swojej stronie www.

Potrzebuję porady na temat zabezpieczenia sie od strony prawnej. Nie chciałbym być ciągany po sądach przez tatusiów którzy zobaczą na jakiejś stronie zdjęcie swojej córki pijącej alkohol itp. Oczywiście rozumiem że ktoś może nie chciec byc fotografowany- wtedy zdjęcia nie robię, ale sytuacje są różne, ktoś może nie chciec byc sfotografowany, a mi tego nie powie (poza tym nie wyobrażam sobie pytania kazdego o zgode na zrobienie zdjęcia gdy w klubie jest kilkaset osob a ja mam godzinę i musze jechac dalej). Stąd moje pytanie- jak powinna wyglądac umowa która przerzuca całą odpowiedzialnosc za wykonane zdjecia i dalsze ich publikowanie na zlecającego wykonanie fotografii? Nie wiem czy wyraziłem się zrozumiale, w każdym razie po wykonaniu zdjec ja nie rozpowszechniam ich, ewentualnie używam ich do swojego portfolio, przekazuje je tylko zleceniodawcy, i nie mam wpływu na to co on dalej z nimi zrobi. Nie interesuje mnie jak on radzi sobie z umieszczaniem wizerunkow nieletnich na stronach www (moze ma zgody rodzicow, nie mam pojęcia). Chciałbym dac mu do podpisania papierek który niezaleznie od tego czy on dopelnil formalnosci czy też "zawalil sprawe" zwalnia mnie od jakiejkolwiek odpowiedzialnosci karnej.

Z góry dziękuje za odpowiedz
Pozdrawiam

Witam,

moim zdaniem żaden zapis nic nie zdejmie odpowiedzialności autora za swoje zdjęcia... Inna rzecz, Art.81. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych w Art.81. mówi o konieczności uzyskania zgody na rozpowszechnianie wizerunku (z określonymi wyłączeniami), a rozpowszechniać publicznie będzie portal (Art.6. upaipp), więc wynikałoby, że to portal byłby odpowiedzialny za ewentualny brak zgody...

Powrót