fotografowanie w centrach

• Autor wątku Autor wątku fraflakes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fraflakes

Witam.

Dzisiejszego dnia spotkała mnie taka sytuacja:
w galerii handlowej przeprowadzany był tzw. flash mob, ja jako osoba wybrana przez inicjatora tego wydarzenia na fotografa robiłem zdjęcia. Po całej akcji, bardzo nie miły pan ochroniarz kazał mi usunąć przy nim wszystkie zdjęcia. Ku mojemu szczęściu, przed spotkaniem z tym panem wyciągnąłem kartę pamięci z aparatu. A więc nic nie starciłem. Moje pytanie brzmi następująco, czy ochroniarz ma jakieś podstawy prawne do tego, bym musiał przy nim usuwać zdjęcia? i czy robienie zdjęć w centrach handlowych jest zakazane w kodeksie prawnym ? bo z tego co wiem, to naklejka "zakaz fotografowania" nie stanowi prawa, więc mogę ją zignorować.

fraflakes napisał:
czy ochroniarz ma jakieś podstawy prawne do tego, bym musiał przy nim usuwać zdjęcia? i czy robienie zdjęć w centrach handlowych jest zakazane w kodeksie prawnym ? bo z tego co wiem, to naklejka "zakaz fotografowania" nie stanowi prawa, więc mogę ją zignorować.
naklejka rzecz jasna prawa nie stanowi, ale centrum jest miejscem prywatnej działalności usługodawcy, więc tenże usługodawca (właściciel centrum) może ustanowić swoje reguły korzystania z jego usług na swoim terenie. Jeśli ustanowił zakaz fotografowania i poinformował o tym odpowiednią informacją korzystających z centrum, to jest OK. Więc moim zdaniem mógł.

Powrót