Fotografowanie.

• Autor wątku Autor wątku MarekMi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarekMi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Pracuję w biurze wraz z trzema innymi osobami. Zauważyłem że jestem przez nie fotografowany. Gdy wychodzę z pomieszczenia fotografują moje biurko na którym stoi komputer i dwa monitory. Wiem też że jedna z tych osób przesyła zrobione zdjęcia swojej koleżance z sąsiedniego biura która oznajmia że pokaże je kolejnej osobie. Oczywiście osoby te nie mają mojej zgody na fotografowanie mnie i myślę że nawet nie domyślają się że ja to widziałem. Jak ma się prawo do takiej sytuacji? Proszę o info , dziękuję.

Fotografowanie nie jest zabronione. Jedynie upublicznianie ale przesyłanie zdjęć miedzy sobą to nie upublicznianie.

Czy istnieje jakiś prawny sposób rozwiązania takiego problemu skoro ja sobie nie życzę fotografowania i udostępniania innym osobom?

Ciężki temat. Czuję się jednak w takiej sytuacji niekomfortowo, przeszkadza mi to w pracy i czuję się nękany takim zachowaniem z ich strony. Na ekranie monitorów mam np. swoje dane osobowe lub dane klientów nad których sprawami pracuję.

Dziękuję za cenne informacje. Tak zrobię choć mam pewne wątpliwości jak to zadziała na całą sytuację. Pozdrawiam.

MarekMi napisał:
... czuję się nękany takim zachowaniem z ich strony. ...
Nękanie to przestępstwo z Art. 190a Kodeksu karnego. Na samo fotografowanie nie wiele poradzisz.
MarekMi napisał:
... Na ekranie monitorów mam np. swoje dane osobowe lub dane klientów nad których sprawami pracuję....
To pracodawca może potraktować jako naruszenie tajemnicy przedsiębiorstwa.

Dziękuję . To bardzo ważna informacja. Pozdrawiam.

Czym prędzej powinieneś zgłosić to przełożonym. Wyciekną gdzieś dane klientów, które były wyświetlane na twoim monitorze. Kto będzie głównym podejrzanym?? Ja zgłosiłbym to w formie pisemnej.

Powrót