Fotokast

• Autor wątku Autor wątku depodeix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

depodeix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Jestem w trakcie tworzenia fotokastu z myślą o konkursie w którym nagrodą jest określona wartość pieniężna. Fotokast jest formą prezentacji fotograficznej wzbogaconą o ścieżkę dźwiękową czy wideo. Fotografie są wyłącznie mojego autorstwa.

Zapoznałem się z prawem cytatu. Proszę jednak o konsultacje w tej spawie:
Zastanawiam się, czy mogę użyć fragmentów utworów muzycznych jako podkładu oraz wstawek wideo z filmów bez zgody osoby posiadającej prawa autorskie do danego utworu? Jeżeli tak to jak długie mogą być to wstawki?

Witam,

być może tak, ale raczej nikt poza Panem nie może o tym zadecydować, bo to przecież uzależnione jest od charakteru całości pańskiego utworu - który zna tylko Pan. Ważne, żeby użyte fragmenty były wyłącznie dopełnieniem dla całości pańskiego (istotnego) wkładu w dzieło. A kwestia długości urywka byłaby determinowana charakterem pańskiego utworu czy jego części...

Dziękuję za odpowiedź,

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy mogę umieścić jako ścieżkę dźwiękową utwór Vivaldiego "Lato" - bez obawy jego o prawa autorskie? Czy nie złamię praw autorskich przeplatając je fragmentami utworów współczesnych np. 20 sek?

majątkowe prawa autorskie wygasają w ogólności po 70 latach od rozpowszechnienia utworu, ale proszę pamiętać, że prawa artysty wykonawcy do wykonywanego utworu (prawa pokrewne) wygasają w ogólności po 50 latach od ustanowienia wykonania - szczegóły Art.89. upaipp.
A więc o ile prawa autorskie wygasły, to ochrona z tytułu praw wykonawców może być aktualna - w zależności od daty, kiedy dokonano wykonania.

Jeśli chodzi o wykonania to upaipp mówi m.in:
Przepis prawny:
Art. 86.
1. Artyście wykonawcy przysługuje, w granicach określonych przepisami ustawy, wyłączne prawo do:
1) ...
b) ...
c) sprzeciwiania się jakimkolwiek wypaczeniom, przeinaczeniom i innym zmianom wykonania, które mogłyby naruszać jego dobre imię;
wygląda, więc, że znowu wracamy do prawa cytatu, bo Pana działanie może tylko wynikać z charakteru pańskiego utworu...

Powrót